Eveniment

Primele previziuni de scadere pentru piata farma

17.03.2009, 19:28 52

Piata farmaceutica locala, care a atins anul trecut valoarea de 1,95 mld. euro, ar putea sa scada in acest an cu 2-6% (in euro), dupa un avans de 6,6% in 2008, potrivit datelor companiei de cercetare de piata Cegedim Romania.

"Pe termen scurt piata farmaceutica este sensibila la cadrul economic general. Pentru 2009 estimam o crestere intre 8 si 12% in lei si o scadere de 2-6% in euro. Aceste previziuni pot fi revizuite la mijlocul anului in functie de gravitatea crizei economice globale. Scaderea in euro este o premiera pentru cei implicati in piata", a spus Petru Craciun, directorul general al Cegedim Romania, in cadrul unui seminar de profil. El a adaugat ca in ceea ce priveste inceputul anului, "semnalele nu sunt pozitive".
O eventuala scadere a pietei ar veni dupa ce in ultimii cinci ani avansul a fost de peste 10% anual.
Vanzarile de medicamente au crescut puternic in trimestrul patru al anului trecut, ajungand la 1,9 mld. lei (512 mil. euro), cu 23,6% peste rezultatele din 2007, conform Cegedim.
O parte importanta din aceasta crestere a mers insa in stocuri, din care farmaciile au inceput sa vanda la inceputul anului pentru a nu ramane cu produse dupa data de 1 aprilie cand vor intra in vigoare noile liste de preturi.
"In ceea ce priveste piata, este important sa intelegem diferentele dintre tendintele pe termen lung si cele pe termen scurt. Pe termen lung, Romania ramane o piata cu potential. Rata medie de crestere pe termen lung (10 ani - n.red.) ramane la 12,5% la valuta forte (euro - n.red.). In 2008 performanta pietei de 6,6% in euro a fost sub media pe termen lung, insa anul trecut a fost unul dificil. Daca in 2009 vom reusi sa atingem performantele anului trecut, va fi un suces deosebit", a mai spus Craciun. 
Vanzarile de medicamente prin intermediul farmaciilor au reprezentat anul trecut 86% din total, adica 1,68 mld. euro. Din acestea, pe baza de prescriptie s-au vandut medicamente de 1,3 mld. euro si fara reteta de 322 mil. euro. La nivelul produselor cu prescriptie cele mai multe dificultati au fost generate de evolutia cursului de schimb.
"Este evident ca evolutia cursului de schimb are un impact deosebit, in conditiile in care 80% din produse vin din exterior. Capacitatea noastra de a ne sustine cu produse locale este relativ limitata. O imbunatatire a cursului de schimb ar imbunatati piata farma", a mai spus Craciun.
Potrivit datelor Cegedim, anul trecut medicamentele cu cele mai mari vazari de pe piata locala au fost Neorecormon (insuficienta renala), Pegasys (hepatita), Preductal (cardio-vascular), Nurofen (analgezic), Zyprexa (schizofrenie). Aceste medicamente au avut anul trecut vanzari cumulate de 139 mil. euro, dintre care Neorecormon 36,4 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO