Eveniment

Primele efecte ale liberalizării pieţei muncii din 2014: Marea Britanie a luat faţa Germaniei în topul ţărilor în care emigrează românii

Primele efecte ale liberalizării pieţei muncii din...

Autor: Adelina Mihai

24.05.2016, 00:06 649
Aproape 185.000 de români au plecat în străinătate în 2014, iar peste trei sferturi dintre aceştia au ales ca ţară de destinaţie Italia, Spania, Marea Britanie şi Germania, potrivit datelor publicate în Anuarul Statistic al României, ediţia 2015. Liberalizarea pieţei muncii din 2014 pentru români şi bulgari nu a generat mult temuta „invazie“ a românilor în state precum Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia sau Franţa, având în vedere că numărul emigranţilor români către aceste ţări nu este îngrijorător.

Astfel, cei mai mulţi români care au plecat în străinătate în 2014 au optat pentru Italia (unde au plecat 55.000 de oameni, în scă­dere cu 7% faţă de anul anterior) sau Spania (peste 32.700, în creştere cu 46% faţă de anul 2013). Schimbarea – aşteptată – a anu­lui 2014 a fost dată de inversarea Ger­ma­niei cu Marea Britanie ca preferinţă de destinaţie. Astfel, pe locul 3 în 2014 în topul ţărilor preferate de emigranţii români s-a aflat Marea Britanie (unde au plecat 32.500 de români, în creştere cu 88% faţă de anul an­te­rior), iar pe locul următor este Ger­ma­nia, unde au plecat circa 23.700 de români (în creştere cu doar 7% faţă de 2013).

„Schimbarea Germaniei cu Marea Britanie ca preferinţă de destinaţie pentru emigranţii români era de aşteptat, în primul rând pentru că majoritatea celor care au plecat în Marea Britanie sunt tineri care ştiu să vorbească limba engleză, spre deosebire de limba germană, care este o barieră pentru mulţi. În plus, oferta de locuri de muncă din Marea Britanie, unde se caută personal cu calificări înalte, faţă de oferta din Ger­mania este un alt factor care a contri­buit la această schim­bare“, a expli­cat pro­fe­sorul Dumi­tru Sandu de la Facul­tatea de So­cio­logie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bu­cureşti. De asemenea, a mai spus el, efectivul emigranţilor români  în Marea Brita­nie este influenţat şi de cei care merg acolo în interes de studiu, având în vedere că sunt mai mulţi studenţi români la univer­sităţile din Marea Britanie faţă de cei înscrişi la instituţiile de învăţământ din Germania.

În total, în 2014 au plecat în străinătate (temporar şi definitiv) un număr total de 184.603 de români, în creştere cu 14% faţă de anul anterior, dar departe de nivelul-record de emigranţi din 2007, când jumătate de milion de români au părăsit ţara pentru salarii de 5 - 6 ori mai mari decât cele obţinute în ţară.

O tendinţă remarcată de profesorul Dumitru Sandu care se referă la emigraţia definitivă (care este mult mai mică decât cea temporară) este legată de faptul că, în ciuda faptului că în Italia se înregistrează un număr mai mare de emigranţi pe an faţă de Spania, atunci când se stabilesc definitiv în străinătate, românii preferă Spania.

„Se observă, în ultimii ani, în migraţia permanentă, o preferinţă a românilor pentru Spania în detrimentul Italiei. Cine ia decizia de a se stabili într-o altă ţară se uită de zece ori înainte atunci când alege destinaţia. Spania este preferată pentru că are o viaţă econo­mică mai ordonată (spre deosebire de Italia, unde dezorga­nizarea se vede şi prin prisma faptului că munca la negru e un fenomen mai des întâlnit), iar condiţiile pe care imigranţii români le-au avut în Spania încă de la început au fost mai bune. În Italia, în primii ani în care s-au dus românii masiv, ei locuiau în cartiere mai mărginaşe“, a mai spus Dumitru Sandu.

Într-adevăr, statisticile arată că, din totalul celor 11.200 de români care s-au stabilit în 2014 definitiv în străinătate, peste 3.100 au ales Spania, în timp ce doar 1.500 au optat pentru Italia. Totodată, 2.000 de români au decis să se mute permanent în Germania în 2014.

Peste 2,3 milioane de români locuiesc şi lucrează în străinătate, iar majoritatea au vârstă de muncă şi au devenit cei mai mari investitori “străini“ din economia locală. Până în prezent, românii din străinătate au trimis acasă 61,5 miliarde de euro, peste nivelul investiţiilor străine din România din perioada 2000 - 2014, de 60 de miliarde de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO