Eveniment

Primele declaraţii ale lui Marcel Boloş din poziţia de ministru al finanţelor: Economia României ar putea să crească cu 4,2% în 2023. Ţinta este ca inflaţia să ajungă la o singură cifră până la finalul anului. O să discutăm cu BNR pentru a corela politica fiscală şi politica monetară

Primele declaraţii ale lui Marcel Boloş din poziţia de...

Autor: Răzvan Botea

15.06.2023, 20:36 225

Marcel Boloş, noul ministru al finanţelor, a vorbit, în prima sa conferinţă de presă de la preluarea mandatului, despre faptul că România are nevoie de o creştere economică sustenabilă şi PIB-ul ar putea creşte, în termeni reali, cu 4,2%.

„Măsurile anunţate de către dl prim-ministru şi cele care vor fi iniţiate de Ministerul Economiei ar trebui să conducă la o creştere economică şi trebuie să corectăm trendul de creştere economică pe care îl avem în prezent. Este important să trecem la o creştere economică sustenabilă”, a răspuns el, întrebat fiind dacă este fezabilă o creştere economică de 4,2%.

Ar fi cea mai optimistă prognoză pentru economia României în acest an, în condiţiile în care majoritatea prognozelor analiştilor financiari gravitează în jurul valorii de 3%, sau chiar mai jos.

Marcel Boloş a mai vorbit în conferinţa de presă despre o colaborare cu BNR pentru a corela politica fiscală a Finanţelor cu politica monetară a băncii centrale. Nu a dat mai multe detalii despre ce înseamnă această corelare.

Principalele idei din discursul lui Marcel Boloş:

Săptămâna viitoare vom avea întâlnirea cu Bana Naţională a României (BNR), aşa cum este firesc să facem în această etapă, pentru a realiza o analiză de politică monetară şi a discuta obiectivul îndrăzneţ de reducere a inflaţiei. Setul de măsuri pe care urmează să-l promovăm va fi discutat şi aprobat în şedinţa de guvern.

Avem obiectivul de consolidare fiscală bugetară. Avem o ţintă de deficit bugetar de 4,4% din PIB, pe care o avem ca angajament faţă de Uniunea Europeană. Aceasta este o cerinţă care face parte din criteriile de aderare la zona euro şi este un obiectiv important pentru ţară, pe care trebuie să-l planificăm în avans şi să-l avem în vedere.

Ţinta de inflaţie cu o singură cifră este pentru finalul acestui an.

Măsurile anunţate de către dl prim-ministru şi cele care vor fi iniţiate de Ministerul Economiei ar trebui să conducă la o creştere economică şi trebuie să corectăm trendul de creştere economică pe care îl avem în prezent. Este important să trecem la o creştere economică sustenabilă.

Este foarte important ca România să se poată baza pe o creştere economică bazată pe investiţii. Acest aspect este crucial pentru viitorul nostru şi pentru sustenabilitatea finanţelor publice ale României. Este esenţial să creăm sinergii între investiţiile private şi cele publice. Să nu uităm că avem un volum de investiţii publice numai pentru anul 2023 de 112 miliarde lei, reprezentând 7,2% din PIB, iar aceste investiţii trebuie să producă rezultate până la finalul anului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO