Eveniment

Primele 15 izolete produse în România au fost recepţionate de MApN. Numărul total va ajunge la 100 de astfel de echipamente

Primele 15 izolete produse în România au fost...

Autor: Otilia Serescu, Mediafax

27.03.2020, 17:31 244

Primul lot de 15 de izolete de concepţie şi producţie românească a fost recepţionat vineri, anunţă Ministerul Apărării Naţionale (MApN). În total, vor fi livrate 100 de astfel de echipamente, arată sursa citată.

„Dispozitivele medicale recepţionate de Departamentul pentru armamente şi Direcţia medicală a MApN sunt produse în serie după un proiect de cercetare militară – „Sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenţi biologici – BIOEVAC”, dezvoltat de cercetători ştiinţifici militari specializaţi în proiecte în domeniul CBRN (ameninţări de tip chimic, biologic, radiologic şi nuclear)”, conform sursei citate.

Prima comandă a MApN se ridică la un număr de aproximativ 100 de izolete, care vor fi distribuite, prin Direcţia medicală, sistemului medical naţional.

„Producţia de izolete va continua şi după onorarea primei comenzi, pentru a răspunde cerinţei în creştere pentru aceste dispozitive medicale. În a doua parte a vizitei, cercetătorii ştiinţifici din cadrul Centrului de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie au prezentat oficialilor din Guvernul României, la sediul instituţiei militare de cercetare, prototipul unui alt proiect dezvoltat recent pentru susţinerea eforturilor de combatere a pandemiei cu COVID-19: „Modul pentru izolarea personalului contaminat cu agenţi biologici -BIOEVAC”, destinat izolării în condiţii de siguranţă a pacienţilor, inclusiv a celor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, care produce boala COVID-19”, mai arată Ministerul Apărării.

Produsul va trece, în perioada imediat următoare, printr-un program accelerat de testare-evaluare pentru verificarea caracteristicilor de performanţă, în vederea omologării şi producţiei în serie.

„Sistemul de evacuare a personalului contaminat cu agenţi biologici – BIOEVAC asigură izolarea temporară şi transportul în siguranţă al personalului suspect sau confirmat a fi contaminat cu agenţi biologici, inclusiv SARS-CoV-2, şi este dotat cu un sistem de filtro-ventilaţie cu presiune negativă. Produsul, dezvoltat de cercetătorii militari împreună cu medicii militari, îndeplineşte standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare şi pe traseul de transport al persoanei infestate”, arată ministerul.

Modulul pentru izolarea personalului contaminat cu agenţi biologici – BIOSAFE, dezvoltat de aceleaşi stucturi de cercetare ale MApN, constă într-o unitate de izolare mobilă destinată izolării imediate şi eficiente a persoanelor suspecte sau contaminate cu agenţi biologici înalt patogeni, pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a tratamentului medical. Echiparea produsului cu o unitate de filtro-ventilaţie cu presiune negativă asigură securitatea din punct de vedere al riscului de contaminare în zona de izolare.

La dezvoltarea acestor proiecte au contribuit Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie din cadrul Agenţiei de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM), structură aflată în subordinea Departamentului pentru armamente, şi Centrul de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare, structură aflată în subordinea Direcţiei Medicale a MApN.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO