Eveniment

Primarul comunei clujene unde investeste Nokia a fost arestat pentru luare de mita

30.07.2007, 18:20 28

Petre Coste, primarul comunei Jucu, unde se deruleaza investitia grupului Nokia estimata la 200 mil. euro, a fost arestat pentru 29 de zile, mandatul de arestare preventiva pe numele primarului comunei Jucu fiind emis de Tribunalul Cluj pentru acuzatia de luare de mita.
Surse din cadrul Serviciului Teritorial Cluj al DNA au declarat sambata ca primarul comunei Jucu, Petre Coste, ar fi cerut mita pentru eliberarea unor titluri de proprietate inca din anul 2006, dar odata cu investitia Nokia a solicitat majorarea sumelor, fapt care l-a determinat pe omul de afaceri Adrian Muntean care detinea un antecontract de cumparare pentru 89 de hectare, sa il denunte la DNA.
Muntean voia de la Primarie pozitionarea terenurilor sale la sosea, langa investitia Nokia. El cumparase dreptul de proprietate pe cele 89 de hectare de la Pavel Lazar, un fost locuitor din Jucu care mostenise aceste terenuri, cu un 1 euro pe mp, adica cu 89.000 de euro, in 2006. Proprietatea asupra terenurilor este in devalmasie in zona, adica nu sunt identificate terenurile retrocedate, ci numai dreptul de proprietate, iar primarul decide punerea in posesie impreuna cu Comisia funciara din care fac parte consilierii locali. Terenurile valoreaza acum 30-35 euro/mp.
Administratorul terenurilor lui Pavel Lazar din Jucu, Ioan Senasi, a declarat pentru ZF ca acesta a mostenit 200 de hectare de teren agricol si 53 de hectare de padure in comuna clujeana unde Nokia va realiza centrul de productie, proprietarul incepand demersurile pentru recuperarea respectivelor terenuri in 2005. Denuntatorul primarului a incheiat cu Pavel Lazar un antecontract pentru achizitionarea a 89 de hectare de teren cu 1 euro pe metru patrat.
O parte din terenuri au fost cumparate, in 2006 de catre Adrian Muntean de la Pavel Lazar, care mostenise aceste terenuri, impreuna cu cei doi frati, de la parinti. Lazar sustine ca, in momentul vanzarii, asupra lui
s-au facut presiuni de catre inginerul agronom al Primariei Jucu, Ioan Petean, care l-ar fi influentat sa vanda respectivele terenuri lui Muntean pentru valoarea de 1 euro pe metrul patrat.
"Nici nu stiam despre investitia Nokia, am aflat mult mai tarziu de la televizor si acum cred ca eu sunt principalul pacalit", spune Lazar, care considera ca scandalul a pornit de la neintelegerile dintre Muntean si oficialii din Primaria Jucu. Muntean i-ar fi cerut avocatei Cataniciu Steluta sa il reprezinte pe Lazar in toate chestiunile legate de terenurile din Jucu, iar acesta ar fi refuzat. Cataniciu Steluta este consilier judetean din partea Aliantei PNL-PD. Conform declaratiilor sale, Lazar a primit pentru antecontractul pe terenurile la care avea dreptul aproximativ 6.000 de euro, urmand ca restul sumei sa o primeasca dupa punerea in proprietate.
Pana la incheierea editiei, nici Muntean si nici Cataniciu nu au putut fi contactati pentru comentarii.
Conducerea PD Cluj a anuntat ca il va exclude din partid pe primarul comunei Jucu, Petre Coste, dupa ce organele abilitate vor da o sentinta definitiva si irevocabila privind vinovatia sa. Presedintele filialei democrate, deputatul Daniel Buda, a spus ca au fost aduse prejudicii de imagine PD. "Va fi exclus din partid dupa ce organele abilitate vor da o sentinta irevocabila si definitiva privind vinovatia sa", a mai spus Buda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO