Eveniment

Primarul din Axintele, Ialomiţa: Lucrările la toaleta şcolii din Fumuşica sunt gata în proporţie de 70% - 80%. Vor fi finalizate pe 14 - 15 octombrie. „Şcoala de acolo nu se deschide acum, iar grădiniţa şi cele două clase care învăţau acolo vor fi mutate în Axintele şi Brătia.“

Tudor Grigore, primarul din Axintele: Suntem înntr-o situaţie grea. Copiii poartă mască, stau la distanţă, dar mai uită, mai dau mâna între ei.

Tudor Grigore, primarul din Axintele: Suntem înntr-o situaţie grea. Copiii poartă mască, stau la distanţă, dar mai uită, mai dau mâna între ei.

Autor: Ramona Cornea

16.09.2020, 00:04 314

Tudor Grigore, primarul comunei Axintele din judeţul Ialomiţa, afirmă că lucrările de construcţii la toaleta şcolii din satul Frumuşica sunt finalizate în proporţie de 70% - 80% la începutul anului şcolar şi că vor fi finalizate la jumătatea lunii vii­toa­re.

„Lucră­rile sunt gata în proporţie de 70% - 80% la toaleta şcolii din Fru­mu­şica şi preconizez că vor fi finalizate pe 14-15 octom­brie. Şcoala de acolo nu se des­chide acum, iar gră­diniţa şi cele două clase care în­­vă­ţau acolo vor fi mu­tate în Axin­tele şi Bră­tia. Lucrările au început în mai. Săp­­tă­mâna viitoare termi­­năm interi­oa­rele şi apoi mai ră­mâne partea de exte­rior“, a spus Tudor Grigore.

Despre începerea noului an şcolar, primarul din Axintele spune că s-a desfăşurat fără mari probleme, comuna fiind în scenariul verde, cel în care toţi copiii merg la şcoală fizic.

„Suntem înntr-o situaţie grea. Copiii poartă mască, stau la distanţă, dar mai uită, mai dau mâna între ei“, spune Tudor Grigore.  

La începutul anului, în luna ianuarie, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, mergea în o vizită supriză la trei şcoli din judeţele Călăraşi şi Ialomiţa, printre care şi cea din satul Frumuşica, comuna Axintele. Acolo, ministrul Educaţiei a găsit o toaletă în curte despre care Tudor Grigore spunea că a construit-o temporar pentru că nu a avut timp să organizeze licitaţia pentru construcţia toaletelor şi că directorul şcolii nu a cerut niciodată bani pentru astfel de investiţii.

În satul Frumuşica elevii mergeau la o toaletă improvizată în curtea şcolii: o gheretă din PAL, cu trei cabine. La şcoala din Frumuşica învăţau anul trecut 56 de copii, dintre care 13 de grădiniţă. Grupul sanitar de la Frumuşica costă în jur de 120.000 - 130.000 de lei, spunea anterior pentru ZF primarul din Axintele, Tudor Grigore. Lucrările pentru noua toaletă au început din luna mai a acestui an şi nu se vor finaliza până pe 14 septembrie, data de la care trebuie să înceapă şcolile.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a cerut introducerea pe ordinea de zi a şedinţei de guvern de marţi, 17 iunie, a unui proiect de Hotărâre de Guvern care prevede construcţia de toalete pentru 375 de şcoli şi grădiniţe. Dintre acestea, 8 sunt din judeţul Ialomiţa, printre care şi cea de la şcoala din Frumuşica.

Pentru alocarea bugetară de la Guvern, unităţile de învăţământ au fost împărţite în două loturi. Astfel, lotul 1 va cuprinde 272 de şcoli care au mai primit bani şi anul trecut pentru acelaşi obiectiv, dar care nu au executat lucrările sau le-au făcut necorespunzător. Acestea vor primi 17 milioane de lei. Din acest prim lot face parte şi unitatea de învăţământ din Frumuşica, care va primi 89.000 de lei. Din al doilea lot fac parte patru unităţi de învăţământ pentru care se vor aloca fonduri în valoare de  637.000 lei.

 Mai mult de 700 de unităţi şcolare din România aveau toaletele în curte în anul şcolar ce a trecut, conform Ministerului Educaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO