Eveniment

Prima sedinta in noua formula a Consiliului de Administratie al BNR

Prima sedinta in noua formula a Consiliului de Administratie al BNR

Scaunele din sala de consiliu, care este neschimbata fata de acum 100 de ani, isi asteapta noii ocupanti. Trei dintre cei noua membri ai conducerii BNR - Bogdan Olteanu, Nicolae Danila si Marin Dinu - se vor aseza astazi pentru prima data la masa unde se decide soarta economiei

02.11.2009, 23:30 72

"Maine (astazi - n. red.) se definitiveaza atributiileviceguvernatorilor, iar decizia se anunta in cadrul conferintei depresa de vineri", a spus pentru ZF Adrian Vasilescu, consilier alguvernatorului BNR Mugur Isarescu. El a precizat ca impartireaatributiilor nu este relevanta pentru votul de politica monetara,in conditiile in care fiecare membru al Consiliului are un singurvot.
De asemenea, in sedinta de astazi, Consiliul de Administratietrebuie sa puna in balanta nevoia de a stimula creditarea mediuluiprivat, pe de o parte, si pericolul deprecierii cursului pe fondulperpetuarii crizei politice, pe de alta parte.
Consiliul de Administratie va aproba astazi si Raportul asuprainflatiei pe trimestrul al treilea, care in mod traditional esteprezentat de guvernator in cadrul unei conferinte de presa.
In vechiul mandat, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu (caresi-a pastrat functia) coordona activitatile de supravegherebancara, precum si de reglementare si autorizare.
Viceguvernatorul Cristian Popa, care de asemenea a fost numit deParlament pentru un nou mandat, era responsabil de politicamonetara, coordonand directiile de politica monetara si modelaremacroeconomica, de studii economice si de relatiiinternationale.
Directiile de stabilitate financiara si operatiuni de piata eraucoordonate de Eugen Dijmarescu. El nu a mai candidat pentru un noumandat, pe postul sau fiind numit de Parlament Bogdan Olteanu, carea aparut ca o propunere surpriza din partea PNL. Olteanu a renuntatla mandatul de deputat in favoarea functiei de conducere in BNR, pecare a obtinut-o ca urmare a intelegerii pe care PNL a parafat-o cuPSD, desi initial actualul premier desemnat, Lucian Croitoru, aveasustinerea parlamentarilor pentru a ocupa postul in CA alBNR.
In prezent, Consiliul isi desfasoara sedintele in cladirea noua apalatului BNR, cu intrarea in strada Doamnei. In mod traditional,sedintele se desfasurau in Sala de Consiliu din corpul vechi (cuintrarea in strada Lipscani), care insa se afla acum in renovare.Dintre cei cinci membri neexecutivi ai Consiliului BNR, doar doi seafla la primul mandat - Nicolae Danila (fost presedinte al BCR) siMarin Dinu. Virgiliu Stoenescu, Agnes Nagy si Napoleon Pop au dejaexperienta unui mandat in conducerea bancii centrale.

Se asteapta reducerea dobanzii
Majoritatea analistilor anticipeaza ca BNR va reduce dobanda-cheiela leu cu un sfert de punct procentual, pana la 7,75% pe an.Decizia va avea insa doar un rol de semnal de continuare arelaxarii politicii monetare, in conditiile in care pe piatainterbancara dobanzile au stationat in ultimele saptamani laniveluri de cel putin 9%-10% pe an, pe fondul lipsei delichiditati.
De altfel, unii bancheri si analisti considera chiar ca BNR arputea sa nu modifice politica monetara, pentru a transmite un mesajde stabilitate, in contextul in care perceptia investitorilorstraini asupra Romaniei este afectata de prelungirea scandalului depe scena politica de la Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO