Eveniment

Prima reacţie din PSD la adresa declaraţiilor lui Iohannis de azi despre Legile Justiţiei

Prima reacţie din PSD la adresa declaraţiilor lui...

Autor: Cătălina Mănoiu

02.05.2018, 14:56 581

"Am văzut din declaraţia preşedintelui, ca şi precedentul preşedinte că dă indicaţii judecătorilor constituţionali să nu se grăbească şi să analizeze corect sesizarea. De unde ai deduce, că sfatul era necesar, era contrariu pentru că judecătorii se grăbeau sau pentru că analizau corect. Eu nu cred că e necesară această îndrumare către judecătorii CCR. În al doilea rând observaţi deciziile pe care Curtea le-a pronunţat cu privire la proiectele acestea de lege că in fiecare dintre ele a făcut referire -CCR - la standardele comisiei de la Veneţia. Prin urmare, eu vă spun ceea ce am mai spus - faptul că atunci când CCR adoptă o deczie, indiferent care este, soluţia, chiar dacă nu are un aviz cerut şi primit de la Comisia de la Veneţia, CCR ţine cont de standardele stabilite de Comisia de la Veneţia", a spus Tudorel Toader.

Solicitat să comenteze afirmaţia preşedintelui Klaus Iohannis conform căreia legile ar putea afecta funcţionarea instanţelor şi ar putea bloca instanţele, Tudore Toader a spus: „Îndemnul meu este următorul: să-l întrebaţi pe Preşedinte de ce şi prin ce se poate produce acest rezultat. Să vină preşedintele să spună articolul X poate să creeze acest rezultat pentru că şi să motiveze. Nu îmi cerţi mie să motivez afirmaţia altcuiva."

Ministrul Justiţiei a spus că afirmaţia şefului statului că s-ar putea rescrie din mers Constituţia nu are acoperire.

„Vă mărturisesc că le-am citit pe internet (declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis-n.r.). De foarte multe ori am spus şi repet următorul lucru: să ne cunoaştem, să ne respectăm limitele de comeptenţă legală şi constituţională. Faptul că preşedintele republicii vrea să sesizeze CCR, Comisia de la Veneţia, intră în limitele de competenţă constituţională ale preşedintelui. Modul în care îşi exprimă public această competenţă depinde de fiecare preşedinte (...). Am văzut şi eu preocuparea dânsului, să nu zic îngrijorarea, că este un termen care a fost folosit de-a lungul timpului, ca nu cumva din mers să se rescrie Constituţia. Categoric afirmaţia nu are nicio acoperire. Noi avem o Constituţia din categoria celor clasificate semirigide, adică o Constituţie cu o procedură foarte greoaie de modificat. Constituţia nu se modifică din mers, se revizuieşte după o procedură destul de complicată, riguroasă, care presupune şi ¾ din numărul parlamentarilor, majoritate calificată, după părerea mea greu de atins în această perioadă”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la finalul şedinţei Comisiei speciale privind justiţia.

Tudorel Toader a afirmat că articolele declarate neconstituţionale de CCR au fost de cele de necorelare legislativă, nu de fond.

„Am văzut afirmaţia potrivit căreia pe legile justiţiei au fost necesare trei Decizii ale CCR. Este firesc, dacă ai trei legi, fiecare lege este criticată şi Curtea se pronunţă de fiecare dată când este sesizată. (...) Curtea a admis în total 22 de soluţii legislative din totalul celor trei legi de sute de articole. Multe dintre ele cele admise ca neconstituţionale sunt de necorelare legislativă şi nu pe fond a reglementării contrare a Constituţiei”, a mai spus ministrul.

Toader a spus că a fost suprins de faptul că preşedintele Klaus Iohannis critică indirect Decizia CCR.

„Am observat că a exprimat preocupare pentru faptul că prin legile cele trei ale justiţiei au fost consacrate instituţii noi. Sigur făcea referire la acea secţie specială de anchetare a eventualelor fapte care pot fi comise de către magistraţi. Aici critica m-a surprins pentru că indirect critică Decizia CCR, care a consacrat constituţionalitatea respectivei soluţii legislative. Prin urmare, are competenţa constituţională să sesizeze CCR. Pentru mine era previzibil faptul că o va sesiza, rămâne să motiveze (...)”, a spus Toader.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că va sesiza Curtea Constituţională şi Comisia de la Veneţia pe pachetul de legi ale Justiţiei. Şeful statului a mai anunţat că după ce CCR se va exprima va face o nouă analiză a legilor şi va decide atunci dacă se impune o reexaminare.

"Fac un apel către CCR de a nu se grăbi şi a conlucra cu organismul european care contribuie de aproape 30 de ani la dezvoltarea unui patrimoniu constituţional comun în Europa şi care sprijină statele în materie de democraţie, inclusiv prin acordarea unui sprijin constituţional de urgenţă. Sunt convins că judecătorii CCR vor avea toată deschiderea pentru un demers care îşi propune să asigure respectare principiilor şi valorilor europene în România", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO