Eveniment

Prima reacţie a guvernului României la criza rachetelor din Polonia: „Suntem alături de aliaţii şi prietenii poloni şi pregătiţi să procedăm în funcţie de evoluţia situaţiei”

Prima reacţie a guvernului României la criza rachetelor...

Autor: Răzvan Botea

15.11.2022, 23:00 73

Guvernul României a publicat o primă reacţie la criza de securitate din Polonia după ce, potrivit presei internaţionale, doi cetăţeni polonezi ar fi fost ucişi după ce două rachete ruseşti ar fi lovit o fermă de pe teritoriul Poloniei, la graniţa cu Ucraina.

„Guvernul României, prin ministerele şi instituţiile de linie, este în contact cu aliaţii şi analizează situaţia generată de căderea rachetelor pe teritoriul Poloniei. Suntem alături de aliaţii şi prietenii poloni şi  pregătiţi să procedăm în funcţie de evoluţia situaţiei”, au transmis reprezentanţii guvernului.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a decis convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului pentru Securitate Naţională, în contextul intensificării bombardamentelor ruse în Ucraina, în timp ce un oficial american a afirmat că două persoane ar fi fost ucise pe teritoriul Poloniei, relatează presa poloneză şi cea internaţională.

"Premierul Morawiecki a convocat urgent Consiliul ministerial pentru Securitate Naţională şi Afaceri în domeniul Apărării", a declarat marţi seară Piotr Mueller, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varşovia.

Surse poloneze au raportat, marţi, o explozie în localitatea Przewodów, situată în apropierea frontierei cu Ucraina. Conform surselor citate, două persoane au murit în explozie. Poliţia poloneză a confirmat incidentul, precizând că anchetează circumstanţele producerii deflagraţiei împreună cu autorităţile militare.

Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete americane a declarat sub protecţia anonimatului, pentru agenţia The Associated Press, că explozia este rezultatul căderii în mod accidental a unei rachete ruse pe teritoriul Poloniei. Informaţiile nu au fost confirmate de autorităţile guvernamentale din Polonia, care este stat membru NATO.

Informaţiile că ar fi fost vorba de  rachete ruseşti nu au fost confirmate de oficialii polonezi sau de Pentagon, până la această oră.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO