Eveniment

Prima noapte pe care am petrecut-o la Pungeşti. Cine sunt oamenii de la capătul lumii care se opun statului român şi gigantului american Chevron

Prima noapte pe care am petrecut-o la Pungeşti. Cine...
17.10.2013, 12:32 601

În noapte, Pungeştiul pare să fie locul de la capătul lumii. O „zonă”. Un tărâm pe care istoria se reinventează live: câteva sute de „răzeşi” se luptă cu maşinăria americană.

Peste 500 de oameni din satele comunei Pungeşti-Vaslui protestează, de luni, în zona în care reprezentanţii companiei americane Chevron urmează să-şi amplaseze tehnica de explorare a zăcământului de gaze de şist.

Sătenii, cu mic cu mare, s-au răsculat împotriva „exploratorilor” americani, susţinuţi de autorităţile locale – prefect, preşedinte CJ, primar, viceprimar –, precum şi împotriva guvernanţilor, de la care compania a primit toate avizele necesare pentru a începe lucrul.
Miercuri, potrivit celor declarate de participanţii la protest, situaţia a degenerat. Jandarmeria – solicitată „la faţa locului” de prefectul de Vaslui, Radu Renga, pe motiv că „oamenii ar fi blocat DJ Vaslui - Gârceni” – a acţionat cu brutalitate, scoţându-i pe protestatari de pe carosabil, împingându-i în gârla aflată la marginea şoselei. În urma busculadei, trei oameni au ajuns la spital, în stare gravă, alte câteva zeci, inclusiv minori cu vârste cuprinse între şase şi doisprezece ani, au prezentat urme ale „excesului de zel, absolut nejustificat al Jandarmeriei” - susţin martorii.

Citiţi reportajul integral pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO