Eveniment

Prima decizie majoră în cazul lipsei dozelor de vaccin: 35.000 de angajaţi din domenii esenţiale vor fi reprogramaţi după 8 februarie pentru prima doză. Până în 15 aprilie sunt 1,8 milioane de locuri ocupate

Valeriu Gheorghiţă, şeful comitetului naţional de vaccinare

Valeriu Gheorghiţă, şeful comitetului naţional de vaccinare

Autor: Georgiana Mihalache

27.01.2021, 00:07 789

♦ Autorităţile au fost depăşite de numărul mare de programări pentru vaccinare, astfel că există un deficit de 117.000 de doze în prezent ♦ Reprezentanţii comitetului de vaccinare speră ca măsura reprogramării să mai scadă din presiune, pe măsură ce noi doze de vaccin vor ajunge în ţară ♦ „Perioada dificilă pentru noi este până pe 15 februarie“, spune Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Lipsa dozelor de vaccin şi locurile blocate la progra­mare au determinat autorităţile care se ocupă de campania de vaccinare să reprogrameze 35.000 de angajaţi din domenii esenţiale care urmau să primească prima doză de vaccin în perioada 28 ianuarie – 11 februarie. Este vorba doar de angajaţii din domenii cheie, eligibili pentru etapa a doua, iar persoanele vârstnice, bolnavii cronici, dar şi persoanele care au primit până la această perioadă prima doză de vaccin continuă cu programarea iniţială.

Măsura vine după ce în primele zile de la debutul campaniei de vaccinare locurile libere s-au epuizat rapid mai ales în marile oraşe. ZF a scris despre faptul că încă din 21 ianuarie nu mai exista posibilitatea de programare pentru întreaga lună februarie.

„Avem un deficit de doze de 117.000, generat pentru că în săptămâna 18-24 ianuarie am recepţionat cu 50% mai puţine doze decât trebuiau alocate. Ca atare, soluţia pentru continuarea campaniei de vaccinare fără să afectăm doza de rapel, vaccinarea persoanelor cu boli cronice, a celor de peste 65 de ani, a celor nedeplasabile va fi că în­cepând cu data de 28 ianuarie se repro­gra­mează cu 10 zile toate persoa­nele care deservesc activităţi esenţiale pentru doza 1, ceea ce înseamnă 35.000 de persoane. Ele vor fi reprogramate, în ordinea programării, din 28 ianuarie“, a spus Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, într-o confe­rinţă de presă organizată ieri.

Gheorghiţă a mai spus că până la 15 aprilie sunt ocupate 1,8 milioane de locuri pentru vaccinare, care include prima doză şi rapelul. Dintre acestea, 73% sunt persoane peste 65 de ani şi bolnavi cronici, iar 27% sunt angajaţi în domenii esenţiale. Autorităţile au impus recent un criteriu potrivit căruia totalul programărilor trebuie împărţit procen­tual, iar prioritatea, de 75% din numărul de programări, să fie persoanele în vârstă şi bolnavii cronici.

„Perioada dificilă pentru noi este până pe 15 februarie. Este o situaţie generată în majoritatea ţărilor euro­pene. Nu avem calendar de livrare, numărul dozelor care va reveni Româ­niei va fi mai mare, ceea ce va asigura un ritm mai mare pentru a ajunge la ţinta de 10 milioane de persoane până în septembrie“, a mai spus Gheorghiţă.

Comitetul naţional de vaccinare a transmis ieri numărul de doze distribuit către cele şapte centre regionale de vaccinare, iar centrul din Bucureşti a primit cele mai puţine doze – 4.680, în contextul în care din Capitală pleacă vaccinuri spre alte opt judeţe din jur. În plus, în Bucureşti nu se mai pot face programări pentru vaccinare din cauza lipsei dozelor. „Au ajuns 4.680 de doze. Noi fiind centru naţional de stocare, avem mai multe doze rămase anterior. Probabil din comitet (comitetul de vaccinare – n.red.) au gândit-o ei într-un fel de au dat mai puţin. Am văzut şi eu comuni­catul“, a spus colonelul Romeo Feraru, persoana de contact stabilită de comite­tul pentru vaccinare în cadrul centrului de depozitare a vaccinurilor din Bucureşti.

Întrebat de ZF câte doze sunt în centrul din Bucureşti în prezent, reprezentantul centrului nu a putut da o cifră. ZF a solicitat motivul dozelor puţine din Bucureşti şi felul în care s-a făcut distribuţia la nivelul centrelor regionale, însă reprezentanţii comitetului naţional de vaccinare nu au oferit un răspuns până la ora transmiterii acestei ştiri.

Cele mai multe doze din transa de 95.940 de doze care au ajuns astăzi în România au ajuns la centrul regional de distribuţie din Timişoara, mai bine de 24.500 de doze. Săptămâna trecută, primarul Timişoarei, Dominic Fritz, s-a plâns de numărul mic de doze ajuns în vestul ţării, trimiţând o scrisoare deschisă către Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, şi Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.

Numărul total de programări pe platforma naţională de vaccinare în perioada 15 ianuarie-26 ianuarie, pana la ora 9, a fost de peste 880.000 de persoane, dintre care cei mai mulţi înscrişi sunt din categoria persoanelor de peste 65 de ani, potrivit datelor oferite de reprezentanţii comitetului naţional de vaccinare.

Astfel, sunt 361.000 de adulţi de peste 65 de ani înscrişi în platformă, care sunt eligibile pentru vaccin în etapa a doua, ceea ce înseamnă 41% dintre cei programaţi.

Persoanele cu afecţiuni cronice reprezintă un procent de 22,8% din totalul celor înscrişi, adică peste 201.000 de români. Restul programărilor sunt pentru angajaţii din domenii esenţiale, peste 318.000 de persoane fiind înscrise în primele 11 zile de la debutul etapei a doua.

Cele mai multe persoane s-au înscris individual, direct în platformă, aproape jumătate dintre programări, urmate de înscrierile realizate prin intermediul angajatorului.

Ieri, comitetul care gestionează vacci¬narea a anunţat că au fost imunizate 43.700 de persoane. În total, din 27 decembrie, au fost vaccinate 528.000 de persoane din categoria întâi şi a doua. Numărul total de reacţii adverse a fost de 1.283, însă acestea sunt comune şi minore potrivit autorităţilor, fiind de obicei durere la locul injectării sau febră, cefalee, astenie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO