Eveniment

Prima de casare pentru masini: 30 mil. lei

12.11.2004, 00:00 12

Posesorii de autoturisme mai vechi de 12 ani, cu o capacitate cilindrica de pana la 1.500 cm3, aflate in stare de functionare, vor primi o prima de 30 mil. lei pentru schimbarea masinii cu una noua pana la 1 iulie 2005.
Potrivit unei ordonante adoptata in ultima sedinta de guvern, aceasta prima se plateste daca proprietarul preda spre casare autoturismul uzat (la REMAT), iar banii sunt folositi pentru achizitia unuia nou de la un producator validat. Acesta este descris de ordonanta ca fiind "orice producator sau furnizor de autoturisme, persoana juridica romana, caruia i-a fost aprobata cererea de inscriere in Programul de Innoire a Parcului National Auto".
Pentru a intra in program, orice producator sau furnizor de autoturisme trebuie sa depuna la Comitetul de avizare (structura de decizie a Administratiei Fondului pentru Mediu) o cerere insotita de un plic sigilat continand o documentatie din care sa rezulte capacitatea acestuia de a produce sau de a comercializa autoturisme noi.
Comitetul va analiza documentatia dupa care va publica lista producatorilor validati.
In ceea ce priveste prima, aceasta va putea fi obtinuta o singura data, iar pentru achizitionarea unui autoturism nou va putea fi obtinuta o singura prima.
Cele 30 mil. lei vor fi scazute din pretul de achizitie al unui autoturism nou, cumparatorul putand beneficia si de alte modalitati specifice prin care producatorul diminueaza efortul cumparatorului.
Decontarea primei se face din Fondul pentru Mediu pe baza listei cumpartorilor insotita de certificatele REMAT aferente, prezentate de catre producatorul validat. Virarea sumelor in contul de trezorerie al producatorului validat opereaza in maximum 15 zile de la primirea documentatiei.
Toate cheltuielile pe care le presupune punerea in practica a acesti ordonante vor fi suportate din Fondul de Mediu. Programul se incheie la data de 1 iulie 2005, dar ar putea fi reluat.
Actul normativ are la baza o initiativa legislativa a Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania care a propus in urma cu mai multi ani acordarea unei prime de casare pentru innoirea parcului auto national. In acest moment, aproape jumatate din parcul auto din Romania - circa 4 milioane de masini - are o vechime de peste 12 ani.
In aceeasi sedinta, Executivul a aprobat si despagubirea persoanelor care au depus, pana in 1989, bani la CEC pentru cumpararea de autoturisme Dacia. Guvernul a propus Parlamentului despagubirea celor 37.434 deponenti care au constituit depozite de 70.000 de lei la CEC, prin acordarea a cate 100 mil. lei. Pentru depozitele mai mici de 70.000 de lei, sprijinul va fi diminuat proportional, efortul bugetar total fiind de 3.000 mld. lei. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO