Eveniment

Prima de casare ar putea urca la 1.000 euro, iar taxa auto la rulate ar putea fi mai mare decat costul masinii

03.12.2008, 19:54 19

Guvernul va discuta in sedinta de astazi posibilitatea majorarii primei de casare pentru programul Rabla la echivalentul in lei a 1.000 de euro, precum si cresterea taxei de poluare pentru masinile second-hand, a anuntat ieri premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Prima de casare a fost stabilita de Executiv luna trecuta la nivelul de 3.000 lei pentru anul viitor, iar cota de masini care poate intra in Programul de innoire a parcului auto a fost majorata cu 20.000 de unitati, pana la 60.000 de masini. In plus, guvernul a decis suspendarea taxei de poluare auto perceputa la achizitia masinilor noi incepand cu 1 decembrie 2008, pana la sfarsitul lunii decembrie 2009, pentru vehiculele Euro 4 cu motorizari de pana la 2.000 de centimetri cubi inmatriculate pentru prima data in Romania si in UE.
"Am anuntat eliminarea taxei de poluare pentru vehiculele noi, iar maine (astazi - n.r.), s-ar putea sa luam in discutie la nivelul sedintei de guvern chiar majorarea taxei existente pentru vehiculele de ocazie", a spus ieri premierul, dupa vizita pe care a facut-o pe santierul centrului de incercari de automobile de la Titu al companiei Renault Technologie Roumanie. El a explicat ca noile masuri sunt menite sa protejeze locurile de munca din industria auto.
Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax, taxa de poluare auto pentru vehiculele non-euro, Euro 1, Euro 2 si Euro 3 va creste "exponential" in raport cu vechimea masinii si va ajunge la un nivel care, in cazul autovehiculelor cu o vechime mai mare de opt ani si vandute la un pret in jurul a 1.000 de euro, va depasi valoarea de achizitie.
Majorarea taxei de poluare pentru vehiculele second-hand va fi posibila prin modificarea actualei formule de calcul, au precizat sursele citate.
Seful guvernului a sosit pe santierul de la Titu intr-un automobil Logan, insotit de directorul general al Automobile Dacia si al Renault Group Romania, Franois Fourmont, si de vicepresedintele Automobile Dacia, Constantin Stroe, potrivit Mediafax.
La sfarsitul vizitei, premierul a aratat ca a discutat cu acestia si despre situatia fabricii de la Pitesti, care s-a confruntat din a doua parte a anului cu "o scadere impresionanta" a vanzarilor din cauza crizei economice mondiale si a importului masiv de masini de ocazie. Numarul inmatricularilor de masini rulate de import s-a dublat in primele zece luni, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 205.086 de unitati, iar inregistrarile de masini noi au scazut cu 2,4%, pentru aceeasi perioada de raportare, la 252.935 de automobile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO