Eveniment

„Prima casa" nu este Mos Craciun: Interdictie la vanzare timp de cinci ani. Statul iti ia casa daca nu platesti ratele trei luni

08.06.2009, 00:00 176

Persoanele care vor cumpara o locuinta prin programul „Prima casa" vor avea interdictie de vanzare a acesteia pe o perioada de cinci ani, iar in cazul neachitarii ratelor, Guvernul va prelua casa garantata la trei luni dupa neplata.

„Asupra imobilelor achizitionate in cadrul programului «Prima casa», bancile instituie si reinnoiesc in favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, un drept de ipoteca de rangul I pe toata durata contractului de creditare, cu interdictia de vanzare a locuintei pe o perioada de 5 ani", se arata in ordonanta de urgenta pentru aprobarea programului adoptata miercuri de Guvern si publicata in Monitorul Oficial.
Rangul ipotecii reprezinta „prioritatea" in plata datoriilor. Ipoteca de ragul I inseamna ca statul are prioritate in fata altor creditori care ar putea avea interese in executarea bunului si ca va fi primul despagubit.
Perioada de gratie de trei luni
Premierul Emil Boc a declarat ca persoanele care vor achizitiona locuinte prin credite bancare garantate de stat, dar nu mai achita ulterior ratele aferente creditului vor beneficia de o perioada de gratie de trei luni inainte de a pierde casa. „Va fi o perioada de trei luni pentru a evita intrarea imediata in colaps, dar nici sa fim... programul acesta nu se doreste sa fie Mos Craciun, pe de alta parte", a spus Boc intr-o emisiune televizata. Vor putea sa-si cumpere o locuinta prin „Prima casa" toti cei care joi, 4 iunie, nu aveau o casa in proprietate sau un credit ipotecar in derulare.
Beneficiarii programului vor fi persoane fizice care, la data intrarii in vigoare a ordonantei nu detin in comun sau individual, impreuna cu sotii lor sau cu alte persoane, in proprietate o locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita, si care nu au in derulare un credit ipotecar.
Fiscul executa silit si ia banii
Creantele rezultate din garantiile acordate si platite institutiilor de credit in cadrul programului vor fi considerate creante bugetare, acestea urmand sa fie recuperate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala prin executare silita. Bunul care face obiectul contractului de garantie va fi valorificat tot de Fisc. Sumele astfel incasate vor deveni venituri ale bugetului de stat. Ministerul Finantelor va mandata Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri pentru a emite garantii in favoarea bancilor care acorda credite persoanelor fizice pentru cumpararea unei locuinte in cadrul programului. Contractele prin care Fondul va acorda garantiile constituie titluri executorii.
Plafonul anual al garantiilor care pot fi astfel emise, conditiile de acordare a acestora si de eligibilitate a bancilor si a persoanelor fizice beneficiare ale programului, precum si regulile de gestionare a garantiilor vor fi stabilite prin norme aprobate prin hotarare a Guvernului, in circa doua saptamani. Programul va deveni operational dupa 20 iunie.

„Prima casa", pe scurt
  • Ipoteca bancara de rang I asupra caselor garantate de stat
  • Interdictie de vanzare a locuintelor garantate timp de 5 ani
  • Creantele din garantiile acordate si platite bancilor sunt creante bugetare
  • Executarea silita - efectuata de ANAF
  • Sumele din valorificarea caselor devin venituri la bugetul de stat
  • Pot sa cumpere o locuinta toti cei care joi, 4 iunie, nu aveau o casa sau un credit ipotecar in derulare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO