Eveniment

Preţurile producţiei industriale au scăzut în decembrie 2012 cu 0,2% faţă de noiembrie

Preţurile producţiei industriale au scăzut în decembrie 2012 cu 0,2% faţă de noiembrie

Autor: Liviu Iancu

04.02.2013, 10:13 223

Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut în decembrie 2012 cu 0,2% comparativ cu luna precedentă.

După destinaţie, preţurile producţiei industriale pentru piaţa internă cât şi preţurile producţiei industriale pentru piaţa externă au scăzut cu 0,2%, respectiv cu 0,4%.

Pe secţiuni (sectoare de activitate) s-au înregistrat scăderi de preţ în industria extractivă (-1,3%), în industria prelucrătoare (-0,2%) şi la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,2%).

La distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare, preţurile s-au situat aproape la acelaşi nivel înregistrat în luna anterioară.

Pe marile grupe industriale se constată creşteri de preţ în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,3%) şi industria bunurilor de uz curent (+0,2%). Scăderi de preţ s-au înregistrat în industria energetică (-0,6%) şi industria bunurilor intermediare (-0,4%). În industria bunurilor de capital preţurile s-au situat aproape la acelaşi nivel înregistrat în luna anterioară.

În decembrie 2012 comparativ cu decembrie 2011 preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 4,9%.

S-au înregistrat creşteri de preţuri la distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+6,5%), în industria prelucrătoare (+5,6%) şi la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,4%).

În industria extractivă preţurile au scăzut cu 0,7%.

Pe marile grupe industriale, creşteri semnificative de preţuri se remarcă la produsele din industria bunurilor de uz curent (+7,4%). Sub nivelul înregistrat pe total s-au situat preţurile produselor din industria energetică (+4,8%), industria bunurilor intermediare (+3,7%), industria bunurilor de capital (+3,6%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,0%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO