Eveniment

Preţurile la energie, apă şi salubritate se plafonează. Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă: Măsura ar putea duce la încetarea tendinţei de scădere a preţurilor gazelor

Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă: Pe piaţa de gaze, avem o supraofertă încă de dinainte de apariţia pandemiei de COVID-19, ceea ce a determinat ca începând cu ianuarie 2020 preţurile să scadă şi chiar să scadă accentuat.

Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă: Pe piaţa de gaze, avem o supraofertă încă de dinainte de apariţia pandemiei de COVID-19, ceea ce a determinat ca începând cu ianuarie 2020 preţurile să scadă şi chiar să scadă accentuat.

Autor: Răzvan Botea

31.03.2020, 00:05 636

Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie: Preţurile energiei probabil vor scădea pe piaţă, pe fondul cotaţiilor la ţiţei şi gaz, iar noi plafonăm acum, când energia este scumpă.

Ministrul de interne Marcel Vela a anunţat duminică seară măsura prin care preţurile la energie, apă şi salubritate se plafonează la preţul de duminică. Reprezentanţii industriei sunt de părere că măsura ar putea avea mai multe efecte secundare, printre care modificarea tendinţei de scădere a preţurilor gazelor naturale.

„Pe piaţa de gaze, avem o supraofertă încă de dinainte de apariţia pandemiei de COVID-19, ceea ce a determinat ca începând cu ianuarie 2020 preţurile să scadă şi chiar să scadă accentuat (...) Această măsură ar putea modifica trendul actual de scădere accentuată a preţului de pe piaţa gazelor naturale din România“, a spus Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

De asemenea, Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Meta­lurgie, spune că pen­tru industria ro­mânească această măsură ar putea fi un deza­vantaj, în con­diţiile în care preţul energiei elec­trice s-ar plaf­ona la un cost al taxelor de coge­nerare de 20-30 de ori mai mari în România decât în alte ţări europene. El explică faptul că acest cost de cogenerare este introdus în preţul energiei de către producători.

„În prezent, în preţul energiei este introdusă taxa de cogenerare, care în România este şi de 20-30 de ori mai mare decât în alte ţări din UE, iar plafonarea se face când aceste costuri sunt în România foarte ridicate“, a declarat Petru Ianc pentru ZF.

El spune că preţul energiei electrice şi gazelor naturale este oricum pe un trend descendent pe fondul cotaţiilor internaţionale la ţiţei şi al cererii scăzute din piaţă. „Preţurile energiei probabil vor scădea pe piaţă, pe fondul cotaţiilor la ţiţei şi gaz, iar noi plafonăm acum, când energia este scumpă. Preţurile vor scădea şi din cauza faptului că cererea este mult mai mică.“ Petru Ianc mai spune că, având în vedere situaţia extraordinară, Socie­tatea Română de Metalurgie a cerut guvernului ieftinirea energiei produse din surse regenerabile, în contextul în care această industrie are costuri mai mici de producţie decât producătorii de energie pe bază de cărbune. Preţul de producţie mai ridicat al energiei pe bază de cărbune vine din plata certificatelor de emisii de carbon.

„Noi am solicitat câteva măsuri legate de energia electrică. Energia care nu este produsă din arderea cărbunelui ar trebui să fie mai ieftină, pentru că producţia sa costă mai puţin şi, mai ales în vremuri de restrişte precum acestea, această practică a alinierii la preţul energiei din cărbune ar trebui eliminată.“

Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie: În prezent, în preţul energiei este introdusă taxa de cogenerare, care în România este şi de 20-30 de ori mai mare decât în alte ţări din Uniunea Europeană, iar plafonarea se face când aceste costuri sunt în România foarte ridicate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO