Eveniment

Preţul petrolului explodează şi ajunge la maximul ultimilor şapte ani. Barilul este cotat la 87,55 dolari

Preţul petrolului explodează şi ajunge la maximul...

Autor: Dorin Oancea

18.01.2022, 08:52 90

Preţul petrolului a crescut marţi cu peste un dolar, atingând maximul ultimilor şapte ani, din cauza îngrijorărilor legate de posibile întreruperi ale aprovizionării, după ce gruparea Houthi din Yemen a atacat Emiratele Arabe Unite, relateaază Reuters. 

"Noile tensiuni geopolitice s-au adăugat la semnele continue de înăsprire pe întreaga piaţă", a declarat analistul ANZ Research într-o notă.

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 85 de cenţi, sau 1%, la 87,33 dolari pe baril până la ora 05:25 GMT, după ce anterior au atins un maxim de 87,55 dolari, cel mai ridicat nivel din 29 octombrie 2014.

Contractele futures pentru ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) au urcat cu 1,13 dolari, sau 1,4%, faţă de cotaţia de vineri, până la un maxim al ultimelor două luni de 84,95 dolari pe baril.

După ce a lansat atacuri cu drone şi rachete care au declanşat explozii în camioanele cu combustibil şi au ucis trei persoane, mişcarea Houthi a avertizat că ar putea viza mai multe instalaţii, în timp ce Emiratele Arabe Unite au declarat că îşi rezervă dreptul de a "răspunde la aceste atacuri teroriste".

Analiştii CommSec au declarat că preţurile petrolului au fost susţinute şi de temperaturile mai scăzute din emisfera nordică, care au determinat creşterea cererii de combustibili pentru încălzire.

"Previziunile analiştilor se aşteaptă ca cererea să depăşească oferta în acest an, pe măsură ce lumea se deschide după 2 ani de blocaj şi reia o traiectorie mai normală a cererii", a declarat Ash Glover de la CMC Markets.

Este puţin probabil ca echilibrul strâns dintre cerere şi ofertă să se relaxeze, au spus analiştii.

Unii producători din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se străduiesc să pompeze la capacităţile permise, din cauza investiţiilor insuficiente şi a întreruperilor, în cadrul unui acord OPEC+, de a adăuga 400.000 de barili pe zi în fiecare lună.

"Acest lucru ar trebui să continue să sprijine petrolul şi să crească discuţiile despre preţuri cu trei cifre", a declarat analistul OANDA Craig Erlam.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO