Eveniment

Preţul grâului, record-istoric; inflaţia revine spre 4%

Preţul grâului, record-istoric; inflaţia revine spre 4%

Autor: Gabriel Razi

12.09.2012, 00:07 2181

Preţul grâului pe piaţa din România a depăşit la începutul lunii septembrie, la două luni de la noua recoltă, bariera de 1.100 lei/tonă, cotaţia fiind cu 60% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

La acel moment preţul se încadrase deja pe o pantă descendentă ca urmare a ofertei mari de pe piaţă. Însă acum seceta şi producţia mai mică întârzie scăderea preţului la grâu, iar jucătorii din piaţă spun că tensiunile vor continua în condiţiile unei cereri mari.

"Preţurile sunt în creştere pentru că pe piaţă nu s-a acoperit necesarul din cauza producţiei mici. Piaţa nu este blocată pentru că fermierii au vândut cam tot ce aveau de vândut", a explicat situaţia Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România.

Creşterea preţului la grâu ar urma să se vadă şi în inflaţie. Rata anuală a inflaţiei a sărit în august la 3,8%, maximul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO