Eveniment

Pretul gazelor nu a fost subiect de negociere cu UE, dar este factor de dublare a afacerilor pentru producatori

18.01.2008, 21:04 33

Alinierea preturilor la gaze la productie interna astfel incat acestea sa aiba acelasi pret de comercializare cu cel la care Romania importa ar insemna o crestere cu 43% a pretului pe care populatia in plateste, iar pe cealalta parte ar aduce o dublare a afacerilor principalilor producatori locali Petrom si Romgaz inregistrate din vanzarea gazului natural si, bineinteles, o majorare puternica a profiturilor acestora.
Pretul la productia interna este in acest moment de 180 de dolari pe mia de metri cubi. Gazul pe care Romania il importa a ajuns la un pret de aproape 350 de dolari pe mia de metri cubi. Cu toate acestea, alinierea nu va avea loc anul acesta si nici nu a constituit un element de negociere cu UE, dupa cum a declarat recent fostul negociator al Romaniei cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas.
"In privinta pretului gazelor naturale din productia interna, in Tratatul de Aderare a Romaniei la UE nu este inclus niciun angajament pentru alinierea acestuia la pretul gazelor din import, Tratat care include angajamentul privind aplicarea acquis-ului comunitar", au declarat reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor.
In cadrul negocierilor de aderare, problematica alinierii pretului gazelor naturale din productia interna la nivelul celor din import a fost discutata deoarece, in acea perioada, pretul gazelor nu acoperea integral costurile, fiind astfel distorsionata piata de energie.
"In prezent, situatia este complet diferita, preturile reglementate de ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energetic) acoperind integral costurile. Din momentul negocierii si pana in prezent pretul gazului din productia interna a crescut foarte mult, de aproximativ trei ori fata de pretul din momentul negocierii", mai spun reprezentantii MEF. Totodata, oficialii Uniunii Europene nu au spus ca sfarsitul anului 2008 este termenul limita la care Romania isi poate alinia preturile din productia interna la cele din import, ci au declarat ca Romania si-a asumat un angajament si ca este urmarit in acest moment respectarea acestui angajament. Oficialii romani spun ca alinierea preturilor nu va duce insa la cresterea spectaculoasa a pretului la gaze in ceea ce priveste consumatorul final. Cel putin nu intr-un singur an.
"In niciun caz o dublare a pretului gazului din productia interna intr-un singur an nu este un scenariu realist. Nu pot acum sa anunt un procentaj mediu cu care va fi majorat pretul la gaze anul acesta, dar este sigur ca aceasta majorare va fi una treptata, care va dura si dupa sfarsitul anului 2008, menita sa protejeze pe cat posibil consumatorul final", a declarat Grabriel Sarbu, director de tarife in cadrul ANRE, singura institutie care reglementeaza preturile pentru consumatorii finali atat in ceea ce priveste energia electrica, cat si in cazul gazelor naturale.
Potrivit acestuia sunt posibile cresteri de 5%-10% trimestrial, dar nu se pune problema dublarii pretului gazelor din productia interna intr-un singur an.
Potrivit reprezentantului ANRE, in prezent 70% din pretul pe care consumatorul final il plateste este reprezentat de costul de achizitie al gazelor, restul de 30% fiind tarifele de trasport si de distributie. Alinierea pretului din productie interna la cel din import ar insemna practic dublarea valorii de 180 de dolari care s-ar traduce pentru consumatorul final intr-un pret de 1.285 de lei pe mia de metri cubi de gaze, adica o crestere de aproximativ 43%.
Pentru singurii doi producatori de gaze la nivel local, Romgaz si Petrom, alinerea pretului productiei interne la cel de import se traduce in venituri mai mari obtinute din comercializarea gazului.
La sfarsitul anului 2006, Petrom a livrat pe piata locala 5,2 mld. de metri cubi de gaze la un pret al productiei interne de 122 de dolari pe mia de metri cubi. Potrivit raportului Petrom din 2006, veniturile din gaze au fost in anul respectiv de 2,03 miliarde de lei (576 de milioane de euro), adica 15% din totalul veniturilor. Daca pretul gazelor va ajunge la 350 de dolari si in ceea ce priveste productia interna, este de asteptat ca veniturile Petrom sa ajunga la peste 1,2 mld. de euro din gaze.
"Suntem constienti ca majorarea pretului gazelor va afecta populatia. De aceea suntem in discutii in acest moment cu autoritatile romane pentru formarea fondului social care va sprijini consumatorul final", a declarat Dan Pazara, directorul de comunicare al Petrom.
Si in cazul Romgaz, dublarea pretului la gaze ar duce la o dublare a afacerilor producatorului de gaze. Pentru 2007, la un nivel de 180 $ pe mia de metri cubi, Romgaz estimeaza afaceri de 1,3 mld. euro. Ambii producatori ar avea profituri mai mari legate de activitatea de comercializare a gazelor naturale datorita unor costuri aproximativ constante.


Gazele la romani

Consum anual: 18 mld. metri cubi
Producatori: Romgaz, Petrom care asigura aprox. 65% din consum
Pretul gazelor din productia interna: 180 $/mia de metri cubi
Pretul gazelor din import: 350 $/mia de metri cubi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO