Eveniment

Pretul energiei termice va creste cu 12%, de la 1 august

25.05.2004, 00:00 10

Pretul national de referinta platit de populatie pentru energia termica, stabilit in prezent la 800.000 lei pe gigacalorie, va creste cu 12%, de la 1 august, potrivit strategiei privind serviciul de incalzire centralizat, document elaborat de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).
Strategia elaborata de minister mai prevede si ca operatiunile de separare a consumurilor de energie termica si apa calda prin instalarea, in apartamente, a contoarelor individuale sau prin sisteme de masurare si repartizare a costurilor au ca termen de finalizare data de 30 iunie 2007.Pana in noiembrie 2004 vor fi introduse contracte individuale pentru furnizarea energiei termice si a apei calde, care vor permite facturarea consumului pentru fiecare apartament in parte. Procesul de contorizare a blocurilor sau a scarilor de bloc, pentru masurarea consumului de apa calda si caldura, are ca termen de finalizare data de 30 iunie 2006, iar operatiunile de individualizare a consumului populatiei prin instalarea contoarelor de energie termica si apa calda individuale sau a sistemelor de repartizare a costurilor au ca termen limita data de 30 iunie 2007.
Tot pana in noiembrie 2004 vor fi adoptate prevederi legislative privind obligativitatea deconectarii de la sistemul de incalzire a locatarilor care nu isi achita facturile, iar asociatiile de proprietari sau furnizorii de utilitati vor introduce actiuni in justitie pentru executarea silita a rau-platnicilor.
Executivul va sista, conform strategiei, subventiile si creditele cu garantia statului destinate achizitionarii de combustibili pentru 15 dintre cei mai ineficienti producatori de energie termica si va elimina, pana in decembrie 2007, subventiile acordate la producator, inlocuindu-le cu ajutoare sociale pentru incalzire destinate familiilor si persoanelor cu venituri reduse.
Numarul locuintelor racordate la sistemele centralizate de termoficare a scazut de la 2,4 milioane apartamente (reprezentand 6,9 milioane locuitori), in perioada de iarna 2001-2002, la 1,9 milioane apartamente (cu 5,5 milioane locuitori), la 31 martie 2004. Autoritatile estimeaza ca, in perioada urmatoare, alte aproximativ 81.000 de apartamente se vor decupla de la sistemul centralizat.
In strategia elaborata de MAI se arata ca volumul total estimat al investitiilor necesare pentru reabilitarea si modernizarea, in perioada 2004-2017, a sistemelor de producere, transport si distributie a energiei termice se ridica la 6,7 mld. dolari.
Fondurile vor putea fi asigurate din sursele proprii ale operatorilor, alocatii bugetare, investitii private, credite bancare si imprumuturi nerambursabile, inclusiv cele acordate de Uniunea Europeana.
Pentru a atrage investitii straine private, strategia prevede garantarea de catre stat a creditelor externe pentru proiectele importante, recunoasterea prin lege, pana la expirarea contractelor, a dreptului de proprietate al investitorului asupra bunurilor realizate cu capitalul propriu al acestuia si scutirea de taxe vamale, comisioane vamale si TVA la importul de echipamente destinate sectorului incalzirii urbane.
In strategie se mai propune scutirea de la plata impozitului pe profit pe durata rambursarii creditelor, reesalonarea datoriilor acumulate de catre operatorii din sistem si reglementari "mai flexibile" privind modul de aprobare a tarifelor.


Procesul de modernizare si retehnologizare va cuprinde toate capacitatile de productie, sistemele de transport si distributie a energiei termice apartinand autoritatilor locale, precum si capacitatile aflate in administrarea Termoelectrica si care urmeaza sa treaca in patrimoniul administratiei locale.


In procesul de modernizare, jumatate din capacitati vor fi transformate, pentru a produce in regim de cogenerare.


De asemenea, in 2007 vor fi modernizate 87 de instalatii mari de ardere din totalul de129 detinute de autoritatile administratiei publice locale, urmand ca restul instalatiilor sa fie oprite.


Documentul releva faptul ca sumele mici alocate, in timp, lucrarilor de modernizare a sistemului centralizat de incalzire au condus la degradarea instalatiilor si a echipamentelor, la cresterea permanenta a pierderilor din retea si la majorarea valorii facturilor solicitate consumatorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO