Eveniment

Preşedintele şi premierul vorbesc de relansarea economică prin investiţii, dar de unde vin banii? Analiştii economici: Fondurile europene sunt o soluţie pe termen scurt. Companiile de stat şi capitalul privat pot fi de asemenea soluţii

Aurelian Dochia: Se pot obţine succese dacă guvernul reuşeşte să îmbine capitalul public, să avanseze nişte bani, o sumă limitată, la care să atragă capitaluri private pentru anumite proiecte de dezvoltare.

Aurelian Dochia: Se pot obţine succese dacă guvernul reuşeşte să îmbine capitalul public, să avanseze nişte bani, o sumă limitată, la care să atragă capitaluri private pentru anumite proiecte de dezvoltare.

Autor: Răzvan Botea, Iulian Anghel

21.05.2020, 07:00 942

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban au promis un plan de relansare economică şi printre măsuri se numără investiţiile în infrastructura energetică, de transport, medicală. Însă sursa acestor investiţii atât de necesare rămâne un mister.

Sursa creşterii economice din ultimul deceniu a fost consumul. Că a provocat dezechilibre totodată, rămâne acum în plan secun­dar, iar istoriile contra­fac­tuale nu au niciun haz.

Criza aceasta neobişnuită are toate ingredientele care permite să pariezi pe o schimbare de comportament a oamenilor. Confruntaţi cu o scădere previzibilă de venituri, cu aşteptări înguste pentru cel puţin un an-doi de aici înainte, oamenii vor consuma mai puţin.

Atunci întrebarea este – se subliniază economistul Laurian Lungu: ce punem în locul motorului consumului?

Administraţia, în frunte cu preşedintele Klauas Iohannis şi cu premierul Ludovic Orban, promite investiţii publice masive.

Dar deficitul bugetar ar putea ajunge în acest an la 70 de miliarde de lei (6-7% din PIB). Doar pentru funcţionarea statului.

„Ar fi bune investiţiile publice cu cât ştim că - aşa se întâmplă în vremuri de răstrişte – investiţiile private se vor prăbuşi. Dar de unde să te mai împrumuţi şi pentru investiţii? Ar fi bine, dar va fi foarte greu“, crede Laurian Lungu.

Analiştii economici consultaţi de ZF sunt de părere că finanţarea proiectelor de investiţii majore se poate face, pe termen scurt, din fonduri europene şi participarea companiilor de stat şi a capitalului privat. Finanţarea din fondurile bugetului de stat este practic imposibilă în acest an, în condiţiile în care cele mai optimiste prognoze ale deficitului bugetar depăşesc 6% din PIB.

„Pot fi surse bugetare şi din bugetele companiilor de stat, spre exemplu. Dacă ne uităm la companiile de stat cele mai mari, multe dintre ele au resurse foarte mari şi nu prea au avut investiţii şi ar putea mobiliza investiţii destul de mari. Au resurse mari proprii şi capacitate de împrumut. Trebuie gândit un plan investiţional care să aibă sens şi să creeze valoare în economie. Împreună cu asta trebuie să ne asigurăm că şi managementul companiilor de stat este unul potrivit şi performant“, a declarat pentru ZF Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Preşedintele României Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban au anunţat în repetate rânduri un plan de relansare a economiei româneşti, în special pe partea de investiţii. Măsurile concrete nu sunt însă foarte clare, asemeni surselor de finanţare. În ultima sa declaraţie, preşedintele Iohannis vorbeşte de accesarea de instrumente de finanţare puse la dispoziţie de Comisia Europeană.

Economistul Aurelian Dochia este de părere că participarea capitului privat la proiectele de investiţii se poate face printr-un parteneriat cu guvernul.

„Se pot obţine succese dacă guvernul reuşeşte să îmbine capitalul public, să avanseze nişte bani, o sumă limitată, la care să atragă capitaluri private pentru anumite proiecte de dezvoltare. Dacă este să fie credibil programul acesta, cred că ar trebui să vedem o invitaţie din partea guvernului: noi sădim sămânţa pentru proiectul asta şi invităm capitaluri private să vină să completeze sumele respective“, a declarat el pentru ZF.

Cu toate acestea, fondurile europene rămân prima variantă viabilă pe termen scurt. Avantajul folosirii acestor fonduri este că, prin mobilizarea sumelor, nu este afectat deficitul bugetar, mai spune Ionuţ Dumitru.

„Cred că este absolut obligatoriu să mobilizăm resursa necesară din fonduri UE. Aici avem resursă, dar trebuie accelerată această zonă. Ideea de a relansa economia prin investiţii este foarte bună, dar trebuie să analizăm cu atenţie toate posibilităţile pe care le avem la dispoziţie.“

Finanţarea marilor proiecte de investiţii prin bugetul de stat este greu de realizat în acest an, sunt de părere analiştii economici. În condiţiile în care cheltuielile sociale şi cu salariile cresc, şi pe lângă acestea au apărut cheltuieli suplimentare considerabile pentru eforturile de combatere a răspândirii virusului, investiţiile sunt primele sacrificate.

„În buget în sine pe lângă partea de fonduri europene este destul de greu să mai faci loc investiţiilor. Cheltuielile sociale sufocă bugetul şi nu mai e loc de investiţii. Trebuie făcut loc în buget în anii următori şi investit din surse proprii. Pe termen scurt investiţiile cu surse de finanţare din fonduri UE trebuie să fie prioritare. Pe termen mediu trebuie să facem loc şi cheltuielilor de investiţii“, a mai spus Ionuţ Dumitru.

Ionuţ Dumitru: Pe termen scurt investiţiile cu surse de finanţare din fonduri UE trebuie să fie prioritare. Pe termen mediu trebuie să facem loc şi cheltuielilor de investiţii

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO