Eveniment

Preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîţu să formeze noul guvern: Vin cu o echipă de profesionişti, vrem să avem o guvernare stabilă şi de lungă durată

Cele trei partide din coaliţie – PNL, USR-Plus şi UDMR - au mers împreună la consultările de la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis căruia i-au spus că au stabilit deja un program de guvernare şi că-l susţin pe Florin Cîţu pentru poziţia de prim-ministru

Cele trei partide din coaliţie – PNL, USR-Plus şi UDMR - au mers împreună la consultările de la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis căruia i-au spus că au stabilit deja un program de guvernare şi că-l susţin pe Florin Cîţu pentru poziţia de prim-ministru

Autor: Iulian Anghel

23.12.2020, 00:05 203

♦ Votul de luni pentru şefia Camerei Deputaţilor şi a Senatului a arătat că există majoritatea necesară pentru învestirea rapidă a guvernului de către Parlament ♦ Florin Cîţu a anunţat o şedinţă de guvern pentru această seară.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a încredinţat mandatul pentru formarea guvernului ministrului de finanţe Florin Cîţu, în urma consultărilor de la Cotroceni unde partidele coaliţiei de guvernare (PNL, USR-Plus şi UDMR) au mers împreună, explicând că s-au înţeles asupra programului de guvernare şi asupra numelui viitorului prim-ministru.

„Am decis să-l desemnez pe domnul Florin Câţu pentru poziţia de prim-ministru”, spus şeful statului într-o declaraţie foarte scurtă, arătând că decizia sa a fost luată ca urmare a faptului că cele trei partide care formează coaliţia au demonstrat luni că au majoritatea în Parlament.

Prezent alături de preşedinte, premierul desemnat a spus că echipa sa este una de profesionişti, iar miniştrii vor avea obiective clare care vor fi evaluate o dată la şase luni: „Garantez că voi face tot ceea ce este posibil pentru a avea o guvernare stabilă şi de lungă durată”.

Anterior anunţului oficial privind desemnarea sa, Cîţu declarase: „De mâine seară (astă seară - n. red.) pornim la drum”, ceea ce sugerează încrederea lui că viitorul guvern poate fi instalat chiar din această seară.

„I-am transmis domnului preşedinte că sunt gata să-mi asum această guvernare în acest moment dificil pentru România, că vom continua ce am început în acest an şi bineînţeles că avem un program de guvernare care aduce multe lucruri importante, măsuri importante pentru români. Am prezentat şi cum văd lucrurile imediat după votul de mâine seară (în această seară - n.red.), şedinţă de guvern, şi care vor fi măsurile din acea şedinţă”, a spus Florin Cîţu, după finalizarea consultărilor de la Cotroceni şi înaintea desemnării sale oficiale. El a adăugat că a discutat cu şeful statului şi despre calendarul privind bugetul pe anul viitor – aprobarea bugetului fiind prima obligaţie majoră a viitorului guvern.

Votul de luni seara pentru şefia  Camerei Deputaţilor (preşedinte Ludovic Orban - PNL) şi a Senatului (preşedintă Anca Dragu – USR-Plus) a arătat că există o majoritate pentru instalarea guvernului, adică jumătate din numărul parlamentarilor (senatori şi deputaţi).

PSD nu a mers la consultările de la Cotroceni şi a susţinut, prin vocea lui Marcel Ciolacu, că va face “o opoziţie dură”. Oricât de supărat s-ar preface PSD, realitatea este că va sta o bună vreme în opoziţie, ceea ce, în actuala situaţie economică extrem de complicată, nu poate fi chiar atât de rău.

Liderii coaliţiei s-au arătat şi ei optimişti.

Ludovic Orban, şeful PNL: „Suntem pregătiţi să începem guvernarea”.

Dacian Cioloş, copreşedintele USR-Plus: „I-am confirmat (preşedintelui Iohannis – n.red.) că cele trei partide au format o coaliţie cu Florin Cîţu premier, că avem un program de guvernare finalizat şi vrem să învestim guvernul săptămâna aceasta. I-am propus preşedintelui să lucrăm în parteneriat pentru reforme. Suntem gata să începem, e o echipă care s-a sudat în aceste zile. Construim un parteneriat între Parlament, Guvern şi Preşedinţie”.

Dan Barna, copreşedintele USR-Plus: „Nu suntem o coaliţie bazată pe un entuziasm năuc. Sunt reforme aşteptate de electorat şi aşteptăm sprijinul său, chiar dacă nu sunt explicit menţionate în programul de guvernare”.

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR: „I-am transmis preşedintelui dorinţa noastră de a colabora 4 ani. Avem o responsabilitate uriaşă, avem oarecare experienţă. Sunt optimist astăzi. Sunt convins că mâine seară (în această seară - n.red.) România va avea un guvern nou”. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO