Eveniment

Preşedintele Klaus Iohannis: Este destul de clar că nu va fi atinsă ţinta de deficit de 4,4% din PIB

Preşedintele Klaus Iohannis: Este destul de clar că nu...

Autor: MEDIAFAX

01.09.2023, 18:14 178

„Este destul de clar că nu va fi atinsă ţinta de deficit de 4,4% din PIB”, declară preşedintele Klaus Iohannis, însă nu există riscul ca România să pierdă fonduri europene.

„Da, am avut o discuţie, cunosc abordările promovate de coaliţie şi de guvern. Este, între timp, destul de clar că nu va fi atinsă ţinta de deficit de 4,4% din PIB, ci va fi depăşită. Cu cât va fi depăşită asta va trebui să ne explice Guvernul şi de aceea se poartă şi aceste negocieri”, a spus Iohannis, întrebat dacă a avut o discuţie cu premierul înainte de plecarea acestuia la Bruxelles şi ce riscuri are România să pierdă fonduri europene.

„Părerea mea că o uşoară depăşire a acestei ţinte nu este problematică, dar pe de altă parte trebuie să vină mână în mână cu măsuri care cresc gradul de colectare şi care ne duc într-o zonă în care la anul şi în anii care urmează nu mai avem această problemă. Deci trebuie să creştem colectarea şi să ţinem cheltuielile sub control”, a adăugat şeful statului.

Aceste chestiuni se discută la Bruxelles, spune Iohannis: „nu cred că există riscul să pierdem fonduri europene fiindcă aceste discuţii se fac tocmai pentru a găsi o cale comună pentru a atenua deficitul bugetar şi pentru a veni cu soluţii care nu sunt valabile doar acum şi peste două luni, ci soluţii care în ansamblu pe mai mulţi ani îmbunătăţesc întreaga situaţie. Eu sper ca guvernul să vină cu nişte măsuri care fac exact ceea ce am spus acum”.

Întrebat, mai departe, cum vede asumarea răspunderii în Parlament pe măsurile fiscale fără să existe dezbateri reale şi fără să poată Parlamentul să modifice ceva, Iohannis a răspuns: „Angajarea răspunderii Guvernului este prevăzută în Constituţie, este o metodă constituţional corectă, pentru a promova legislaţie atunci când se consideră că aceasta este metoda cea mai bună. Nu există altceva decât corect constituţional sau imposibil. Deci această variantă este constituţională. Dacă Guvernul hotărăşte aşa, poate să o facă, dar asta nu înseamnă că nu există discuţii. Această chestiune se discută, dacă bine îmi amintesc eu de la începutul anului, se tot discută şi dumneavoastră, jurnaliştii, tot reluaţi tema, este foarte bine, asta înseamnă dezbatere publică şi ea se întâmplă de luni de zile. Fiţi asigurată că şi în Parlament se discută aceste chestiuni”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO