Eveniment

Preşedintele Klaus Iohannis, despre impactul revizuirii Standard & Poor's: Pentru omul de rând impact nu va fi măsurabil

Preşedintele Klaus Iohannis, despre impactul revizuirii...

Autor: Elena Crangasu, Mediafax

12.12.2019, 16:32 234

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că impactul revizuirii ratingului României de agenţia Standard & Poor's ”pentru omul de rând impact nu va fi măsurabil”, dar că e posibil să fie influenţate dobânzile pe creditele luate de ţara noastră de pe piaţa internaţională.

”Nu mă aştept la un impact foarte mare. (...) Pentru omul de rând impact nu va fi măsurabil, dar sigur că unii investitori se vor gândi încă o dată în plus dacă este cazul să investească în România sau nu şi e posibil pe undeva să apară o mică influenţă şi la dobânzile pe piaţa internaţională”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că revizuirea perspectivei ratingului României este cauzată de guvernarea anterioară.

”În primul rând, dar trebuie să vedem un pic de unde vine această retrogradare şi este suficient să citim comunicarea Standard & Poor's, care spune clar - această retrogradare s-a făcut din cauza derapajului bugetar care a apărut motivat de cheltuiala excesivă şi de bugetul prost făcut de guvernul anterior, nu de acesta. Acesta abia a venit şi a găsit situaţia gata deteriorată. Sunt convins că pe măsură ce vom continua, vom avea un buget mult mai solid pentru 2020, un comportament bugetar adecvat, se va reveni”, a mai spus şeful statului.

Agenţia de rating Standard & Poor's a revizuit perspectiva ratingului României la negativă, menţinând actualele ratinguri - BBB-/A-3.

Agenţia, care avertizează că ratingul ar putea fi redus în următoarele 24 de luni, invocă cheltuielile fostei guvernări, care au determinat actuala guvernare să revizuiască ţintele fiscale pentru 2019 şi 2020, pe fondul încetinirii economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO