Eveniment

Preşedintele Iohannis sugerează că va respinge bugetul pe 2019: Nu este un buget al investiţiilor, ci de austeritate şi ar presupune disponibilizări de personal

Preşedintele Iohannis sugerează că va respinge bugetul...

Autor: Iulian Anghel

21.02.2019, 00:08 1855

„Este ridicol să caracterizezi bugetul pe 2019 drept un buget dedicat investiţiilor când cifrele indică un buget mai degrabă de austeritate, cu finanţare de subzistenţă, cu zero investiţii pe anumite zone, cu nevoia de reorganizări şi chiar disponibilizări generate de lipsa de fonduri pentru cheltuielile curente.”

Preşedintele Klaus Io­hannis a primit miercuri spre promulgare proiec­tul bugetului pentru 2019 şi, în aceeaşi zi, prin inter­mediul purtătorului de cuvând Mădălina Dobrovolschi a deschis un front împo­triva coaliţiei a guvernare PSD/ALDE, susţinând că, după ce aceasta a întârziat nepermis bugetul, cu trei luni, au prezentat un buget care nu este în acord cu realitatea econo­mică, ci cu „imaginaţia PSD”: „Pre­şe­dintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage încă o dată atenţia că bugetul de stat pentru anul 2019 nu este destinat dezvoltării şi progresului României, ci bunăstării PSD”.

Replica PSD: Sunt declaraţii politice, preşedintele nu a citit bugetul. Purtătorul de cuvânt al şefului statului a spus că o decizie în privinţa bugetului va fi luată de Palatul Cotroceni în zilele următoare.

Preşedintele a criticat şi în trecut legile bugetelor ce i-au ajuns la promugare, dar le-a promulat de fiecare dată, nedorind, după cum motiva, să întârzie aplicarea lor de la începutul anului. Acum însă deja au trecut două luni fără buget şi o întârziere de câteva zile nici nu mai are cine ştie ce importanţă. Preşedintele poate retrimite legea în Parlament, dar multe lucruri nu poate obţine pentru că Legislativul i-o poate returna nemodificată. Preşedintele s-a declarat zilele trecute nemulţumit că Parlamentul a tăiat din bugetele serviciilor secrete, după ce acestea fuseseră decise în CSAT, for pe care îl prezidează.

Însă preşedintele a adus ieri o critică de ansamblu legii bugetului insistând mai ales pe componenta de investiţii: nu este un buget credibil, spune el, estimările de venituri sunt „suprarealiste”, nu ţine seamă de „contextul economic” şi este “ridicol să caracterizezi bugetul pe 2019 drept buget dedicat investiţiilor”.

Ministrul de finanţe Eugen Teodorovici a prezentat în trecut acest buget mult întârziat drept unul al „investiţiilor” şi, pe cifrele mari, el şi aşa pare.

Doar că multe dintre componentele sale de investiţii se bazează pe bani virtuali mai degrabă, decât pe surse sigure de venit.

Cheltuielile de capital (investiţiile din buget) ar urma să însemne anul acesta 22,3 mld. lei, faţă de 23,8 mld. lei în 2018. Ca procent din PIB, acestea ar urma să însemne 2,2% din produsul intern brut, faţă de 2,5% anul trecut. Bugetul se bazează, în schimb, foarte mult pe fondurile UE. Astfel, bugetul consemnează venituri din fonduri structurale de 15,1 mld. lei, faţă de 5,2 mld. lei anul trecut.

De asemenea, bugetul prevede o creştere a cofinanţării pentru aceste proiecte de la 5,9 miliarde de lei anul trecut la 9,8 miliarde de lei în acest an, adică o dublare. Astfel că, pe ansamblu, cheltuielile de investiţii (de capital şi din fonduri UE) ar urma să crească de la 34,2 miliarde de lei anul trecut la 47 de miliarde de lei anul acesta. Or, fondurile UE au fost mereu o loterie – nu trebuie uitat ce scandal a făcut PSD în 2016 când guvernul Cioloş a tăiat zece miliarde de lei, la rectificare, din veniturile preconizate din fondurile UE, practică pe care guvernul condus din umbră de Liviu Dragnea a continuat-o însă, tocmai pentru că banii de la UE nu au venit.

Nu s-a îmbunătăţit nimic în 2019 pentru a pune în buget venituri de 15 mld. lei de la UE din fondurile structurale. Prin urmare, probabil că vor fi tăiate în parte din venituri, de-a lungul anului, prin urmare şi unele cheltuieli prevăzute din fonduri UE vor fi reduse.

Replica de la PSD la comentariile preşedintelui a venit rapid şi pe mai multe căi. Ministrul muncii Marius Budăi a sugerat că preşedintele nu vrea majorarea alocaţiilor pentru copii care ar urma să intre în vigoare de la întâi ale lunii următoare promulgării bugetului.

„Ca urmare a deciziei Parlamentului României de suplimentare a bugetului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, cu suma de 2,13 mld. lei, în vederea majorării alocaţiilor de stat pentru copii. Ordonanţa a fost adoptată ieri (marţi - n.red.), dar pentru a putea face plata alocaţiilor de stat mărite pentru copii este necesar ca preşedintele Klaus Iohannis să promulge Legea bugetului. Pentru a nu ajunge în pericol de a nu plăti alocaţiile mărite am scris în Ordonanţă că acestea se măresc începând cu data de 1 a lunii următoare celei în care se pro­mulgă Legea bugetului. În lipsa buge­tu­lui, nu le putem mări fiindcă am încălca Legea responsabilităţii fiscal-bugetare”.

 

Replica PSD

Ministrul muncii, Marius Budăi:

Dacă preşedintele Iohannis nu aprobă legea bugetului atunci alocaţiile de stat mărite pentru copii nu se vor acorda. Cu cât aprobă legea bugetului mai repede, cu atât se vor plăti mai repede aceste alocaţii care au fost mărite.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO