Eveniment

Preşedintele Iohannis: României i-a fost alocată deja o sumă de peste 1,5 miliarde euro la nivel european. Voi susţine crearea unui Fond de Redresare Economică de care să poată beneficia suplimentar statele membre

Preşedintele Iohannis: României i-a fost alocată deja...

Autor: Alex Ciutacu

23.04.2020, 14:10 4209

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că României i-a fost alocată deja o sumă de peste 1,5 miliarde euro din actualul buget multianual al Uniunii Europene.

„Prin măsurile luate la nivel european a fost deja până în prezent mobilizată pentru România o sumă de peste 1,5 miliarde euro din actualul buget multianual al Uniunii Europene”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Dintre aceştia, 750 milioane euro reprezintă fonduri destinate pentru susţinerea IMM-urilor afectate de criză, 350 milioane euro pentru achiziţia de echipamente medicale, 300 milioane euro pentru şomajul tehnic, 120 milioane euro pentru stimulente de risc pentru cadrele medicale şi 30 milioane euro pentru susţinerea celor înscrişi în grupurile de sprijin pentru persoanele vulnerabile.

„Sumele sunt disponibile deja şi vor fi folosite de guvernul Orban”, a spus Iohannis.

Preşedinte a vorbit şi despre videoconferinţa pe care o are astăzi cu liderii Uniunii Europene, în cadrul căreia a spus că va susţine crearea unui fond pentru relansarea economică a blocului european – complementar fondurilor europene din bugetul multianual 2021-2027.

„Voi susţine crearea unui Fond de Redresare Economică de care să poată beneficia toate statele membre ca un instrument suplimentar faţă de măsurile de sprijin luate anterior la nivel european. Acest insturment trebuie să fie complementar finanţării din viitorul buget al Uniunii şi să fie utilizat pentru nevoile sectoriale reale ale statelor membre. Aici mă refer la sectorul medical şi la cel economic, cele mai afectate de pandmeia de COVID-19. Pe de altă parte, voi susţine ferm politicile clasice: politica de coeziune şi agricultură nu îşi pierde în niciun caz relevanţa în actualul context complicat. Acestea trebuie să rpmână politici esenţiale destinate şi reducerii decalajelor de dezvoltare dintre statele membre sau dintre regiunile europene”, a spus Iohannis.

Mai multe state membre cer un astfel de fond, dar guvernul spaniol a atras atenţia asupra principalei probleme: Uniunea Europeană are nevoie de un fond prin care să acorde subvenţii, nu credite, pentru a putea proteja piaţa internă a blocului european. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO