Eveniment

Preşedintele Iohannis a promulgat legea care prevede dublarea alocaţiilor copiilor, însă guvernul prorogă termenul de intrare în vigoare: bugetul de stat nu poate suporta în acest moment o creştere de cheltuieli de 6 miliarde de lei

Guvernul condus de Ludovic Orban amână dublarea alocaţiilor până la prima rectificare bugetară

Guvernul condus de Ludovic Orban amână dublarea alocaţiilor până la prima rectificare bugetară

Autor: Răzvan Botea

14.01.2020, 21:32 1008

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat marţi legea care prevede dublarea alocaţiilor pentru copii. Anterior promulgării, premierul Orban a spus că guvernul va veni cu o ordonanţă de urgenţă care să amâne intrarea în vigoare a legii. În România, circa 4 milioane de copii primesc alocaţie de stat.

Vicepremierul Raluca Turcan a declarat, marţi, că în legea bugetului de stat pentru 2020 nu au fost alocate resurse pentru această creştere de cheltuieli, un efort bugetar de 6 mld. lei, circa 0,5% din PIB-ul din 2020, şi că la prima rectificare bugetară din 2020 vor fi alocate sumele necesare majorării alocaţiilor.

„Guvernul PNL va găsi resursele financiare pentru dublarea alocaţiilor de stat pentru copii, aşa cum prevede legea promulgată astăzi de preşedintele Klaus Iohannis. Când a fost construit bugetul pe anul 2020, la finalul anului trecut, suma necesară pentru ca alocaţiile mărite să intre în plată nu a fost inclusă, nefiind lege în vigoare“, a afirmat Raluca Turcan, citată de Mediafax.

În acest moment, alocarea bugetară pentru plata alocaţiilor este de 8,5 mld. lei pentru circa 4 milioane de copii. Dublarea alocaţiilor începând cu a doua jumătate a anului acesta va reduce efortul bugetar de 6 mld. lei la mai mult de jumătate. 

Camera Deputaţilor a adoptat în decembrie 2019 actul normativ care prevede dublarea alocaţiilor pentru copii între 2 şi 18 ani la 300 de lei şi la 600 de lei pentru copiii cu handicap.

Anual, în România se nasc circa 200.000 de copiii, iar numărul acestora este în scădere. În 2017 s-au născut 200.000 de copii, iar în 2018 numărul celor născuţi vii a scăzut la 190.000. În vreme ce guvernul de la Bucureşti întârzie să ia măsuri pentru creşterea natalităţii, guvernul maghiar a adoptat la începutulu lui 2018 un program substanţial pentru sprijinul familiilor cu copii.

Printre măsuri se numără credite mai facile pe care le poate lua o mamă cu copii, fie credite pentru o locuinţă nouă, fie credite pentru o locuinţa veche. Costurile ratelor se reduc la apariţia primului copil şi la al doilea, iar la al treilea copil creditul este gratuit. O altă măsură este de a acorda credite pentru maşini cu 7 locuri, astfel încât să încapă copiii. De asemenea, mai sunt măsuri legate de programul de lucru flexibil pentru mame şi accesul mai facil la grădiniţe şi creşe pentru copii. De asemenea, guvernul Orban de la Budapesta a acordat scutire de impozit pe viaţă pentru femeile care au mai mult de patru copii.

Mai mult decât atât, anul acesta Ungaria a desemnat clinicile de fertilizare drept sector strategic al ţării şi a anunţat că, de la 1 februarie, tratamentul de fertilizare in-vitro va fi gratuit pentru toate femeile.

Eforturile guvernului de la Budapesta vin în contextul în care estimările privind demografia maghiară arată că populaţia Ungariei va scădea de la 9,8 mil. la 8,3 mil. în 2015. Estimările privind România arată şi mai sumbru: Până în anul 2050, dacă se continuă tendinţele de emigraţie şi spor natural negativ, populaâia României va ajunge la 15 mil. de locuitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO