Eveniment

Preşedintele Iohannis îl va desemna astăzi pe Florin Cîţu să formeze guvernul

Parlamentul nou ales are drept principală sarcină votarea viitorului guvern a cărui majoritate – rezultată din alegeri şi în urma înţelegerilor între partide - rămâne însă fragilă. Vor urma patru ani fără alegeri

Parlamentul nou ales are drept principală sarcină votarea viitorului guvern a cărui majoritate – rezultată din alegeri şi în urma înţelegerilor între partide - rămâne însă fragilă. Vor urma patru ani fără alegeri

Autor: Iulian Anghel

22.12.2020, 00:07 1191

Preşedintele Klaus Iohannis este aşteptat astăzi să-l desemneze ca prim-ministru pe Florin Cîţu (ministrul de finanţe în cabinetul Orban) după o nouă rundă de discuţii la Cotroceni şi după ce noul parlament rezultat în urma alegerilor s-a întrunit luni.

Reprezentanţii partidelor din coaliţia guvernamentală urma să semneze aseară un acord de guvernare după ce, săptămâna trecută, cele trei formaţiuni care vor da miniştri noului guvern (dar care au o majoritate deloc solidă în parlament) au convenit asupra formulei de guvernare şi şi-au împărţit funcţiile de conducere în cele două camera legislative (Ludovic Orban, PNL, şef al Camerei Deputaţilor şi Anca Dragu, USR-Plus, şefă a Senatului).

După desemnarea ca prim-ministru, Florin Cîţu are la dispoziţie zece zile să formeze guvernul şi să-l prezente parlamentului spre validare. Însă este posibil ca lucrurile să meargă mai repede, având în vedere că programul de guvernare a fost negociat între partide deja, iar echipa de guvernare este, în mare parte, stabilită. Sunt deja cunoscute câteva nume de miniştri – la Sănătate va fi Vlad Voiculescu (USR-Plus), la Apărare rămâne Ionel Ciucă, pe care Iohannis l-ar fi vrut prim-ministru. La Dezvoltare va fi Cseke Attila (UDMR).

Intenţia coaliţiei este ca noul guvern să fie validat până la 27 decembrie, când începe şi campania de vaccinare anti-COVID-19.

În noul guvern, PNL va prelua Ministerul de Finanţe, Internele, Apărarea, Externele, Energia, Agricultura, Educaţia, Munca şi Cultura, dar şi Secretariatul General al Guvernului. USR-PLUS preia Economia, Transporturile, Fondurile Europene, Sănătatea, Justiţia şi Cercetarea. UDMR va prelua Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice (o foarte mare surpriză), Mediul şi Ministerul Tineretului şi Sportului.

Această împărţire a creat emoţie în PNL, liberalii, mai ales cei din Ardeal, considerând că partidul a cedat prea multă putere faţă de scorul pe care l-a obţinut în alegeri (28,2% din mandatele de deputaţi, după reîmpărţire, faţă de 16,6% USR-Plus sau 6,3% UDMR). PSD are 33,3% din mandatele de deputaţi, dar cele trei partide din coaliţie pot face, împreună cu minorităţile, o majoritate care, chiar dacă nu este zdrobitoare, poate asigura stabilitatea guvernului. Per ansamblu, împreună cu minorităţile, coaliţia poate strânge 55-56% din voturile din legislativ.

Ludovic Orban a anunţat că programul de guvernare este gata, în vreme ce ministrul finanţelor, viitorul premier, a spus că, la nivelul Finanţelor, şi proiectul de buget pentru 2021 este, în mare, făcut. Având în vedere că avem de-a face cu o coaliţie, este posibil ca trimiterea lui în Parlament să mai dureze şi este puţin probabil ca el să poată fi aprobat până la finalul anului.



Viitorul guvern


Prim-ministru: Florin Cîţu
Viceprim-miniştri: Dan Barna (USR); Kelemen Hunor (UDMR)


Ministerele PNL (9 ministere)
Ministerul de Finanţe
Ministerul de Interne
Ministerul Apărării
Ministerul de Externe
Ministerul Energiei
Ministerul Agriculturii
Ministerul Muncii
Ministerul Educaţiei
Ministerul Culturii
Secretariatul General al Guvernului

Ministerele USR-PLUS (6 ministere)
Ministerul Economiei
Ministerul Transporturilor
Ministerul Fondurilor Europene
Ministerul Sănătăţii
Ministerul Justiţiei
Ministerul Cercetării

Ministerele UDMR (3 ministere)
Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice
Ministerul Mediului Mediul
Ministerul Tineretului şi Sportului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO