LIVE: Acum la ZF Live. Cum a ajuns un producător de televiziune să producă rulote?
Eveniment

Preşedintele Iohannis i-a cerut Parlamentului reexaminarea legii care permitea trecerea terenului de 46 ha cu titlu gratuit de la Romexpo la Camera de Comerţ

Preşedintele Iohannis a anunţat miercuri că solicită Parlamentului reexaminarea legii prin care un teren de 46 ha de la Romexpo era transmis cu titlu gratuit Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

Acest teren şi legea adoptată anul trecut de către Parlament sunt extrem de controversate în lumea imobiliară. 

Camera de Comerţ s-a asociat cu grupul Iulius, unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori imobiliari din România, pentru dezvoltarea pe terenul de la Romexpo a celui mai mare proiect imobiliar din istoria României, de peste 3 mld. euro. 

Grupul Iulius, care deţine mall-urile din ţară cu acest nume, este controlat de Iulian Dascălu din Iaşi. 

După adoptarea anul trecut în toamnă a legii de către Parlament, dezvoltatorul imobiliar NEPI, controlat de de investitori sud-africani, a contestat proiectul şi legea, susţinând că terenul ar fi trebuit să fie vândut într-o licitaţie publică, sau Camera de Comerţ să fi analizat mai multe oferte de parteneriat pentru dezvoltarea proiectului. 

Legea a fost contestată la Curtea Constituţională de către USR, dar aceasta a declarat-o constituţională la începutul acestui an. 

Acum legea se întoarce în Parlament şi nu se ştie care va fi soarta ei, având în vedere că ea a fost susţinută de către PMP, partidul lui Traian Băsescu, care acum nu se mai află în Parlament. 

Scandalul terenului de la Romexpo, cel mai bun din Bucureşti, se extinde: Camera de Comerţ s-a asociat cu Iulian Dascălu, dar fondul de investiţii NEPI anunţă că vrea să cumpere terenul, care valorează 200-250 milioane de euro

NEPI-Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din România, a anunţat că vrea să cumpere terenul de la Romexpo, după ce Parlamentul a anunţat că acesta a fost dat gratuit Camerei de Comerţ, care vrea să dezvolte un proiect de 3 mld. euro cu Iulian Dascălu, cel mai mare proprietar român de malluri.

Fondul de investiţii sud-african NEPI-Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din Româ­nia, a anunţat că vrea să cumpere terenul de 46 de hectare de la Romexpo, pe care Parlamentul l-a dat gratuit Camerei de Comerţ, instituţie care vrea însă să se asocieze cu Iulius Group pentru dezvol­tarea unui proiect de aproape 3 mld. euro.

„Grupul NEPI-Rockcastle îşi exprimă interesul de a oferi un preţ statului român pentru terenul de la Romexpo sau pentru drepturile pentru dezvoltare imobiliară, fără să fie nevoie ca acesta să fie transferat gratuit către o entitate privată, în considerarea dez­vol­tă­rii unui proiect comercial.  Compania îşi ma­nifestă astfel interesul de a participa la o li­ci­taţie publică de selecţie a investitorului pentru dez­voltarea proiectului“, au declarat repre­zen­taţii fondului.

De partea cealaltă, Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) face următoa­rele precizări, în contextul proiectului de lege recent adoptat de Parlamentul României.

„Ne exprimăm totala dezaprobare faţă de acesta (comunicatul NEPI - n.red.), în con­di­ţiile precizate, în special pentru faptul că de­claraţia nu poate avea alt scop decât acela de a produce şi mai multă confuzie în spaţiul public, privind situaţia juridică a terenului, pe lângă faptul că se afirmă că se poate oferi ceva pentru un teren care ar trebui să fie liber de sarcini, potrivit legii, pentru a putea scoate la licitaţie, ceea ce nu este cazul în speţă“, au spus oficialii CCIR.

Anunţul celor de la NEPI-Rockcastle are loc la o zi de când în Parlament a fost adoptat un proiect de lege de Camera Deputaţilor care pre­ve­de transmiterea cu titlu gratuit a unui teren de 46 ha, proprietatea statului, în proprietatea Ca­merei de Comerţ şi Industrie a României. Fon­dul de investiţii sud-african NEPI-Rockcastle şi-a făcut publică intenţia de a cum­pă­ra loturile disponibile. Valoarea tranzacţiei s-ar ridica la cel puţin 200-250 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF şi ar viza con­struc­ţia celui mai mare proiect imobiliar realizat vreodată în România.

USR şi UDMR au anunţat că vor să atace proiectul la Curtea Constituţională. Miercuri deputatul USR Cătălin Drulă, citat de Mediafax, a acuzat „un tun imobiliar“, el su­bli­niind că o lege iniţiată de PMP, pusă pe ordinea de zi de PNL şi susţinută de PSD, va transfera gratuit un teren al statului de 46 de hectare (Romexpo) din zona premium a Capitalei în proprietatea Camerei de Comerţ, pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar cu un investitor privat, în condiţiile în care terenul respectiv poate fi scos la licitaţie publică deschisă pentru găsirea unui cumpărător.

Pe terenul în cauză ar trebui să se construiască cel mai mare proiect imobiliar din România, dezvoltat de Iulian Dascălu, cel mai mare proprietar român de malluri, şi de Camera de Comerţ şi Industrie. Investiţia ar include un Centru de Conferinţe şi Congrese, 14 turnuri de birouri, Muzeul de Istorie Monetară, cel mai mare oceanariu din ţară şi un hotel de cinci stele.

Etichete: lovitura,parlament

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.