Eveniment

Preşedintele Iohannis după ce PNRR a primit undă verde: Provocările majore încep abia acum. Este un moment simbolic de o mare importanţă pentru viitorul României

Preşedintele Iohannis după ce PNRR a primit undă...

Autor: Mediafax

27.09.2021, 18:28 108

Provocările majore încep abia acum, spune preşedintele Klaus Iohannis după ce Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României a primit undă verde de la Comisia Europeană.

„Îmi face o deosebită plăcere să o avem astăzi ca oaspete pe doamna Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene. Bine aţi venit la Bucureşti! Salut anunţul făcut de doamna von der Leyen despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României care a primit undă verde de la Comisia Europeană chiar astăzi”, afirmă Iohannis.

Potrivit preşedintelui, aprobarea PNRR reprezintă „un moment simbolic de o mare importanţă pentru viitorul” României.

„Acest plan este rezultatul unui dialog intens cu Comisia Europeană din ultimele luni, dare şi un efort colectiv instituţional fără precedent. A fost un proces extrem de laborios care a presupus o muncă extraordinară sub presiunea timpului şi le mulţumesc tuturor celor care au contribuit la elaborarea cu succes a acestui plan”, declară Iohannis.

Potrivit preşedintelui, provocările majore încep abia de acum: „implementarea deplină şi la timp a tuturor măsurilor din acest plan este esenţială”.

„Finalizarea Planului Naţional şi aprobarea sa de către Comisie este însă doar o victorie de etapă. Am făcut astăzi un pas important către ceea ce ne propunem să realizăm în România în anii următori, dar provocările majore încep de abia acum. Implementarea deplină şi la timp a tuturor măsurilor din acest Plan este esenţială. Vreau să fim foarte bine pregătiţi pentru etapa cea mai importantă – demararea şi mai ales finalizarea reformelor pe care ni le-am asumat. Accesând aceste fonduri puse la dispoziţie de către Uniunea Europeană, putem schimba România în profunzime, putem construi o ţară aşa cum ne-o dorim”, a afirmat preşedintele.

Potrivit acestuia, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este un instrument deosebit de important pentru România, „care ne oferă, pe lângă finanţarea acţiunilor de redresare economică, resursele pentru a implementa investiţii şi reforme structurale esenţiale pentru dezvoltarea ţării noastre pe termen mediu şi lung. Toate aceste resurse financiare reprezintă o oportunitate extraordinară pentru noi să investim în construirea de autostrăzi, în căi ferate, să modernizăm infrastructura energetică şi de mediu, să dezvoltăm reţeaua de spitale, să implementăm programe de digitalizare în economie, în administraţie, să investim în infrastructura din educaţie şi din sănătate. Pandemia de COVID-19 ne-a arătat foarte clar că vulnerabilităţile din sistemul de sănătate au implicaţii profunde asupra economiei, asupra încrederii în guverne şi asupra coeziunii sociale. De aceea, investiţiile în sănătate sunt un pilon definitoriu al acestui Plan. Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, pe care l-am vizitat acum împreună cu doamna Preşedintă von der Leyen, este un exemplu edificator al contribuţiei pe care fondurile europene o aduc la modernizarea infrastructurii spitaliceşti din România. Prin folosirea acestor fonduri, pacienţii vor beneficia de îngrijire de calitate şi de cele mai avansate tehnologii în domeniu. Acesta este însă doar începutul, mai este multă muncă de făcut de aici înainte. Avem o responsabilitate uriaşă pentru a ne asigura că banii europeni vor schimba faţa României şi vor aduce o viaţă mai bună pentru cetăţenii noştri. Împreună cu acest Guvern, am reuşit, iată, să avem acest Plan aprobat. Domnule prim-ministru, domnilor miniştri, domnilor primari şi preşedinţi de consilii judeţene, vă cer să faceţi o prioritate absolută din implementarea reformelor şi a investiţiilor prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă! Este o şansă pe care nu avem voie să o ratăm - şansa de a face economia României mai performantă, mai sustenabilă şi mai bine pregătită pentru orice criză care mai poate apărea. Este şansa de a lăsa generaţiilor viitoare o Românie profund modernizată. Rămân un partener implicat al acestei guvernări care îşi propune să dezvolte ţara noastră şi, împreună, şi, cu sprijinul Comisiei Europene, al Preşedintei von der Leyen, vom mobiliza mediul de afaceri, toate autorităţile locale şi centrale, astfel încât Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să fie un succes major pentru România”.

Comisia Europeană a adoptat luni o evaluare pozitivă a Planului de redresare şi rezilienţă al României, care va putea primi, astfel, din partea UE granturi în valoare de 14,2 miliarde EUR şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde EUR în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR).

Această finanţare va sprijini implementarea măsurilor esenţiale în materie de investiţii şi reforme cuprinse în Planul de redresare şi rezilienţă al României şi va contribui în mod crucial la ieşirea României mai puternică din pandemia de COVID-19.

Comisia a evaluat planul României pe baza criteriilor stabilite în Regulamentul privind MRR, analizând, în special, dacă investiţiile şi reformele cuprinse în plan sprijină tranziţia verde şi cea digitală, contribuie la soluţionarea eficace a provocărilor identificate în cadrul semestrului european şi consolidează potenţialul de creştere, crearea de locuri de muncă şi rezilienţa econom ică şi socială a României.

În principiu, Consiliul are acum la dispoziţie patru săptămâni pentru a adopta propunerea Comisiei.

Aprobarea planului de către Consiliu ar permite plata a 3,6 miliarde EUR sub formă de prefinanţare, şi anume 13 % din suma totală alocată României.

Comisia va autoriza următoarele plăţi pe baza îndeplinirii satisfăcătoare a jaloanelor şi a ţintelor prezentate în planul de redresare şi rezilienţă, reflectând progresele înregistrate în ceea ce priveşte implementarea investiţiilor şi a reformelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO