Eveniment

Preşedintele Iohannis, despre militarii români din Mali: Sunt în siguranţă în ciuda tensiunilor create de lovitura de stat

Preşedintele Iohannis, despre militarii români din...

Autor: Cosmin Pirv, Mediafax

19.08.2020, 18:23 51

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că militarii români din Mali sunt în siguranţă, în ciuda tensiunilor create de lovitura de stat. 

Subiectul loviturii de stat din Mali a fost abordat miercuri în reuniunea Consiliului European, la care a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.

„Noi, România, avem acolo un efectiv de 120 de militari şi aş vrea să transmit că aceştia sunt în siguranţă în acest moment în ciuda tensiunilor create de lovitura de stat. Urmărim evoluţia evenimentelor cu mare atenţie şi suntem pregătiţi să acţionăm dacă va fi cazul”, a declarat Iohannis.

Tentativa de lovitură de stat din Mali a început cu focuri de armă în interiorul unei baze militare cheie, la aproximativ 15 km (nouă mile) de capitală, Bamako, marţi dimineaţă.

Preşedintele Mali, Ibrahim Boubakar Keïta, a fost arestat, a confirmat un purtător de cuvânt al guvernului pentru BBC.

De asemenea, primul ministru Boubou Cissé a fost şi el arestat, în ciuda apelurilor anterioare pentru dialog.

Mai mulţi militari au fost văzuţi că se deplasau din Baza Kati, aflată la 15 km de capitală, către Barnako.

Din aceeaşi bază a pornit şi lovitura de stat din anul 2012, care a dus la schimbarea preşedintelui Amadou Toumani Toure.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO