Eveniment

Preşedintele Iohannis avertizează, la Conferinţa de Securitate de la Munchen: Să avem grijă de Flancul Estic

Preşedintele Iohannis avertizează, la Conferinţa de...

Autor: Departamentul Politic

16.02.2019, 13:21 353

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, sâmbătă, la cea de-a 55-a Conferinţă pentru Securitate de la Munchen, că în contextul în care situaţia în regiunea Mării Negre este una complicată din punct de vedere al securităţii este nevoie de o abordare unitară a Flancului Estic.

„Mulţi dintre prietenii şi aliaţi noştri nu au fost foarte conştienţi de importanţa regiunii Mării Negre, şi în acest caz mă refer la toată regiunea geografică. Din păcate, am avut evenimente recente care au dovedit că regiunea este una complicată din punct de vedere economic şi al securităţii. Aş spune că multe dintre tensiuni au la bază evoluţiile istorice, dar, din nefericire există tensiuni acolo care au origini mai aproape de timpurile noastre. Lucrurile evoluează şi nu este ceva foarte clar şi nu putem trage o linie şi să zicem «aceasta este partea noastră, aceea este o altă parte». Lucrurile oscilează strategic şi din perspectiva securităţi şi aş spune că regiunea este complicată, complexă, nu este un mediu stabil sau sigur, ci unul în schimbare. Acesta este motivul pentru care România a încercat şi a reuşit în mare măsură să îi facă pe aliţi conştienţi de această situaţia şi am reuşit să creştem conştienţa în NATO. NATO are o strategie pentru Marea Neagră şi are o prezenţă bună în regiune”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat care este perspectiva asupra situaţiei din zona Mării Negre.

Preşedintele Iohannis i-a îndemnat pe aliaţi să aibă grijă de Flancul Estic şi să trateze lucrurile într-o manieră serioasă şi unitară.

„De aceea subliniez de fiecare dată şi spun dragi prieteni, dragi aliaţi, vă rog să avem grijă de Flancul Estic. Cred că dacă vrem să facem acest lucru cum trebuie, trebuie să tratăm Flancul Estic într-o manieră serioasă şi unitară. Nu ar trebui să credem că împărţirea Flancului de Nord şi de Sud poate rezolva problemele. Aceasta este o preocupare constantă pentru România”, a completat şeful statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO