Eveniment

Preşedintele EximBank, audiat la DNA într-un dosar privind asigurătorul Exim România

Preşedintele EximBank, audiat la DNA într-un dosar...

Autor: Cătălin Lupăşteanu, Livia Ispas

19.11.2015, 17:30 260

Preşedintele executiv al EximBank, Traian Halalai, a fost audiat joi la Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind citat în calitate de martor într-un dosar privind "activitatea precedentă" a Exim România, potrivit Eximbank.

"Acesta (Halalai, n.r.) a fost citat în calitate de martor într-un dosar privind activitatea precedentă a Companiei de Asigurare - Reasigurare Exim România, al cărei acţionar majoritar este EximBank", arată EximBank, într-un comunicat.

La intrarea în sediul DNA, Halalai nu a făcut declaraţii, iar la ieşire a spus că a fost audiat ca martor într-un dosar legat de divizia de asigurări.

Halalai este preşedintele EximBank din noiembrie 2012, anterior lucrând pentru Banca Românească şi ING România.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că Traian Halalai a dat declaraţii, în calitate de martor, într-un dosar care vizează cheltuieli făcute de Radu Frîncu, fost preşedinte al directoratului Companiei de Asigurări-Reasigurări Exim România (CARE România).

În aprilie 2014, Guvernul anunţa că va sesiza Parchetul asupra unor nereguli identificate la CARE România, acuzând inclusiv decontarea de către fosta conducere a unor cheltuieli în scop personal, precum vacanţe, mese la restaurant şi bijuterii.

Corpul de control al premierului a făcut verificări la asigurător, având ca obiect respectarea, de către conducerea de atunci a societăţii, a dispoziţiilor legale şi a normelor interne referitoare la angajarea şi efectuarea cheltuielilor, achiziţia de bunuri şi servicii şi modul de gestionare a patrimoniului.

Raportul de control al fost transmis atunci procurorilor, pentru cercetarea posibilelor fapte de natură penală, Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Curţii de Conturi, Agenţiei Naţionale de Integritate, Ministerului Finanţelor şi EximBank.

În document se arăta că, în perioada supusă controlului, din conducerea executivă a CARE România au făcut parte Radu Frîncu, în calitate de preşedinte al directoratului, în perioada 19 mai 2010 - 8 iulie 2013, Constantin Banu ca membru al directoratului, în perioada 16 iulie 2010- 8 iulie 2013, Alexandru Neferoiu, tot ca membru al directoratului, în perioada 10 noiembrie 2011 - 8 iulie 2013.

Inspectorii menţionau că, deşi normele ale autorităţii de supraveghere stabilesc că membrii conducerii executive trebuiau să aibă studii superioare, nu au fost identificate înscrisuri care să ateste că Radu Frîncu a absolvit cursurile unei instituţii de învăţământ superior.

În timpul mandatului de preşedinte, arătau inspectorii, Radu Frîncu a devenit proprietar al unui autoturism marca Bentley, dar nu a depus declaraţia de avere, a cheltuit, împreună cu Constantin Banu, 831.177 lei şi 53.173 euro din fondurile companiei în interes personal ori pentru alte persoane din afara companiei, a decontat 65.895 lei şi 31.663 euro pentru sejururi efectuate împreună cu familia sau cu alte persoane la lbiza, la Cannes, la Disneyland-Paris şi în staţiunea lschgl din Austria.

De asemenea, el a decontat 12 note de plată pentru mese servite de soţia sa la restaurant, şi-a cumpărat anvelope noi la maşină, produse Louis Vuitton, bijuterii Cartier, un telefon Vertu produs de divizia de lux a Nokia, un televizor SmartTV, precum şi 2.000 euro la o firmă din Milano pentru servicii de consultanţă de imagine din banii companiei.

La acestea se adaugă cheltuieli decontate pentru îmbrăcămite din Milano, deplasări cu taxiul la Londra, închirierea de maşini de lux la Saint Tropez şi la Nisa, transport cu elicopterul la Monte Carlo.

La rândul său, Constantin Banu a decontat cheltuieli pentru un sejur în staţiunea San Benedetto del Tronto din Italia, precum şi produse Louis Vuitton şi articole de pescuit.

Compania de Asigurări-Reasigurări Exim România (CARE România) a fost înfiinţată de Eximbank România în 2009 şi a început activitatea de subscriere în 2010, în urma recomandărilor din directivele Comisiei Europene, care prevăd separarea celor două activităţi ale instituţiei de credit. Capitalul social al asigurătorului este deţinut în proporţie de peste 90% de Eximbank România, bancă controlată de stat.

CARE România este specializată în asigurarea riscurilor financiare şi a altor tipuri de riscuri complementare acestora (bunuri, răspunderi, cargo, accidente) asociate operaţiunilor de export, cât şi operaţiunilor comerciale interne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO