Eveniment

Preşedintele Camerei Deputaţilor anunţă un proiect prin care familiile să aibă acces la un pachet minim de servicii sociale

Preşedintele Camerei Deputaţilor anunţă un proiect...

Autor: Alexandru Costea

05.12.2019, 14:43 316

Preşedintele Camerei Deputaţilor a anunţat, joi, că a depus în Parlament un proiect de lege prin care familiile din România, mai ales cele vulnerabile, să aibă acces la un Pachet Minimal de Servicii - protecţie, sănătate şi educaţie - în comunităţile în care trăiesc.

"Astăzi (Joi - n.r.) am depus la Senat un proiect de lege prin care toţi copiii din România şi familiile lor, dar mai ales cei mai vulnerabili, vor avea acces la un Pachet Minimal de Servicii - protecţie, sănătate şi educaţie - în comunităţile în care trăiesc. Este un proiect realizat în parteneriat cu UNICEF, care s-a bucurat de sprijinul tuturor partidelor politice din Parlament. Concret, această iniţiativă va aduce împreună toate serviciile de care copiii au nevoie pentru a creşte sănătoşi alături de familiile lor şi de a se dezvolta feriţi de orice formă de violenţă. În plus, este o schimbare de paradigmă: punem accentul pe serviciile de prevenire care sunt mult mai ieftine şi benefice pentru copil şi familie, dar şi pentru întreaga societate", a scris, joi, pe Facebook, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

Acesta a notat că pachetul de servicii a fost testat de UNICEF în 45 de comunităţi din judeţul Bacău.

"Astfel, în fiecare comunitate, un asistent social, un asistent medical şi un consilier şcolar vor lucra împreună pentru a identifica şi sprijini copiii şi familiile lor. Acest pachet a fost testat deja de UNICEF, autorităţi centrale şi locale în 45 de comunităţi urbane şi rurale din judeţul Bacău cu rezultate foarte bune. Toţi copiii au acum acte de identitate şi sunt înregistraţi la medicul de familie, preşcolarii merg la grădiniţă, iar abandonul şcolar a scăzut semnificativ", se arată în mesajul lui Marcel Ciolacu.

Proiectul completează Legea asistenţei sociale 292/2011 iar iniţiatorii solicită procedura de urgenţă în acest caz.

"Se instituie pachetul minimal de servicii sociale pentru copil şi familie, denumit în continuare pachet łniniłnal de servicii, în sarcina autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, universal şi obligatoriu, în scopul asigurării dreptului fiecărui copil la supravieţuire, dezvoltare, protecţie, precum şi la combaterea sărăciei. Pachetul minimal de servicii include servicii de bază şi de informare în domeniul sănătăţii, educaţiei şi protecţiei sociale precum: identificarea situaţiilor care pot genera marginalizarea sau excluziunea socială, evaluarea acestora, furnizarea de informaţii, consiliere, însoţire, asistenţă şi monitorizare", se arată în textul proiectului.

Potrivit iniţiativei legislative, echipa mixtă de lucrători sociali, cu excepţia consilierului şcolar, ar trebui să-şi desfăşoare activitatea în proporţie de cel puţin 66% din timpul de lucru, la domiciliul beneficiarilor sau pe teren asistând beneficiarii în relaţia şi accesul lor la serviciile publice sociale, de educaţie şi de sănătate.

Familiile şi copiii acestora se vor înregistra într-o aplicaţie online.

Înregistrările vor include: "tipul şi natura vulnerabilităţilor copiilor din comunitate, situaţia familiilor acestora sau a tutorilor lor, planul de servicii individualizat şi acordarea acestor servicii".

"Dezvoltarea, testarea, introducerea, trainingul pentru utilizare la nivelul echipelor mixte şi la nivel judeţean, menţinerea funcţionalităţii şi perfecţionarea aplicaţiei digitale dedicate se realizează de către Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii în cadrul unui program de interes naţional implementat şi finanţat conform prevederilor din prezenta lege", mai arată actul normativ.

Propunerea prevede că finanţarea pachetului minimal de servicii se face din bugetul de stat şi din bugetele unor ordonatori principali de credite ai acestuia "prin intermediul transferurilor acordate pentru bugetele autorităţilor publice locale cu destinaţie specială, din bugetele locale şi din fonduri externe rambursabile sau nerambursabile".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO