Eveniment

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României: Caietul de sarcini este făcut după chipul şi asemănarea câştigătorului

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a...

Autor: Mona Scarisoreanu

14.06.2017, 15:46 140

“Din studiul „Percepţiile mediului de afaceri asupra economiei”, lansat recent de CCIR pentru al treilea an consecutiv rezultă că 29% dintre cei care participă la achiziţiile publice consideră indicatorii din caietul de sarcini ca fiind greu realizabili şi, din păcate, 43% dintre respondenţi încă au percepţia că acel caiet de sarcini este făcut după chipul şi asemănarea câştigătorului”, a declarat Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, la conferinţa cu tema: „Achiziţiile publice: obstacol sau oportunitate pentru companiile româneşti?”, organizată de CCIR în parteneriat cu INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate.

Acesta a semnalat birocraţia ca obstacol important în accesarea unei licitaţii: „Pachetul achiziţiilor publice cu cele 4 legi, respectiv: 98, 99, 100, 101 totalizează 676 articole, la care se adaugă încă 344 de articole de norme metodologice, deci avem un total de 1020 de articole”, a declarat preşedintele CCIR, subliniind efortul pe care oamenii de afaceri trebuie să îl facă pentru a accesa licitaţiile publice.

Iar, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Alexandru Petrescu a anunţat semnarea ordinului de ministru pentru înfiinţarea, în colaborare cu INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate.

„Acest centru este un organ consultativ, fără persoană juridică, care funcţionează sub conducerea ministerului (n.r. Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat) şi are ca obiectiv crearea unui cadru eficient de consultare şi dialog cu toate organizaţiile de profil economic, dar şi cu reprezentanţi din zona universitară sau reprezentanţi ai Academiei Române. În practică, tot ceea ce acest centru va elabora, va întări fundamentarea, justificarea, predictibilitatea pentru orice fel de politici şi măsuri pe care Ministerul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat le va lua”.

Totodată, ministrul Petrescu a anunţat înfiinţarea Centrului de Productivitate, un proiect deja demarat, care în prezent se află pe masa de decizie a guvernului: „Va fi un pol de expertiză pe tot ceea ce înseamnă productivitate, va fi partenerul de dialog al tuturor companiilor, IMM-urilor, asociaţiilor care doresc să-şi crească nivelul de productivitate”.

Prezent la eveniment, preşedintele Comisiei economice, industrii şi servicii din Senatul României, Daniel Cătălin Zamfir, a vorbit despre percepţia colectivă eronată referitoare la firmele care derulează contracte cu statul: „Cred cu tărie că cel mai mare contractor este statul, iar noi trebuie să facilităm relaţia oamenilor de afaceri cu statul într-o manieră corectă şi transparentă”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO