Eveniment

Presa italiană: Italia adoptă un pachet dur de reforme, Silvio Berlusconi demisionează

Presa italiană: Italia adoptă un pachet dur de reforme, Silvio Berlusconi demisionează

Foto: Georges Gobet / AFP

Autor: Iulian Anghel

26.10.2011, 16:06 2164

Silvio Berlusconi va demisiona în urma înţelegerii cu şeful Ligii Nordului, Umberto Bossi, pe un pachet de măsuri dure de austeritate menit să îndepărteze ţara de scenariul grec. Premierul s-a înţeles cu Bossi să treacă pachetul de reforme care majorează vârsta de pensionare de la 65 la 67 de ani şi modifică legislaţia muncii - măsuri menite să dea încredere pieţelor că Italia va putea să-şi plătească uriaşa datorie care a ajuns la 120% din PIB.

În schimb, premierul ar fi acceptat să demisioneze până la finele anului şi să organizeze alegeri anticipate în martie viitor, cu un an înainte de alegerile la termen. Potrivit cotidianului La Reppublica (adversar al lui Berlusconi), între Boss şi Berlusconi s-ar fi semnat un pact secret în sensul celor de mai sus.

Berlusconi va putea merge astăzi la summmit-ul UE prezentând omologilor săi măsurile convenite care oricum îi fuseseră sugerate duminică, la ultimul summit al UE.

Duminică, cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Nicolas Sarkozy au început să râdă când au fost întrebaţi dacă au primit garanţii de la Silvio Berlusconi că Italia va face eforturi să-şi reducă deficitele. Râsul celor doi a stârnit o furtună politică, italienii acuzându-l în special pe Sarkozy că râde de Italia. De la ministrul de externe până la preşedintele ţării, politicienii au condamnat ieşirea lui Sarkozy (greu de spus de ce doar a lui de vreme ce şi Merkel a râs cu poftă). Presa din Italia nu se lasă mai prejos şi scrie despre "clovnul de la Elysee condus de soacră" amintind de ultima vizită a lui Sarkozy la Bucureşti când acesta a fost însoţit de iubitul soacrei sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO