Eveniment

Presa Internaţională: Restricţiile se întorc în multe ţări din Europa, iar varianta de COVID extrem de contagioasă Delta pune în pericol toată refacerea economică

Presa Internaţională: Restricţiile se întorc în...

Autor: Gabriel Negreanu

12.07.2021, 09:27 205

Ridicarea majorităţii măsurilor de carantină din Europa în ultimele luni a condus la o creştere a activităţii comerciale, a cheltuielilor şi a încrederii în piaţă, determinând mulţi economişti să îşi actualizeze previziunile pentru creşterea europeană, relatează Financial Times.

Cu toate acestea, aceste ipoteze sunt puse la îndoială acum de varianta Delta care este extrem de contagioasă şi a dus la creşterea ratelor de infecţie la cel mai înalt nivel din ultimele luni de zile.

Vineri, Germania şi Franţa şi-au avertizat cetăţenii să evite călătoriile în Spania, unde rata infectare cu coronavirus a devenit cea mai mare din Europa continentală, lovind puternic sectorului său turistic la începutul sezonului crucial de vară.

Pablo Hernández de Cos, guvernatorul Băncii Spaniei, a declarat că previziunile sale pentru o creştere puternică se bazează pe faptul că sectorul turistic al Spaniei va obţine jumătate din venitul său pre-pandemic în această vară, de la o cincime anul trecut.

Olanda a declarat vineri că va reintroduce restricţiile în restaurante, baruri, cafenele, cluburi de noapte şi evenimente live - la doar două săptămâni de la ridicarea lor - din cauza unei creşteri de peste zece ori a ratei de infectare.

Cipru a reintrodus, de asemenea, regulile cu privire la numărul de persoane permise în localurile de ospitalitate şi divertisment săptămâna trecută, după ce rata zilnică de infectare cu coronavirus a atins un nivel maxim pentru anul acesta.

Între timp, Portugalia a declarat că turiştii trebuie să fie vaccinaţi, să facă un test negativ sau să fi trecut recent prin boală pentru a rămâne în hotelurile sau pentru a mânca în restaurantele din multe zone.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a declarat vineri că rata săptămânală de infecţie cu Covid-19 pentru UE şi Spaţiul Economic European a crescut la 51,6 la 100.000 de persoane, faţă de 38,6 săptămâna precedentă. Se estimează că rata infectării va depăşi 90 la 100.000 de oameni în patru săptămâni.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană şi-a ridicat previziunile de creştere economică a UE în 2021 la 4,8%, după o contracţie record de 6,2% anul trecut. Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, a declarat că prognozele UE nu au avut în vedere perspectiva unui nou val declanşat de varianta Delta.

Unii economişti sunt mai optimişti indicând faptul că majoritatea infecţiilor cu Delta au fost printre persoanele mai tinere care sunt mai puţin susceptibile de a se îmbolnăvi grav. Spitalizările şi decesele cauzate de virus rămân foarte scăzute, în timp ce peste 44% dintre adulţii din UE sunt complet vaccinaţi.

„Datorită progresului rapid al vaccinării, considerăm încă puţin probabil ca ţările să fie nevoite din nou să impună restricţii serioase activităţilor economice”, a spus Kallum Pickering, economist la Berenberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO