Eveniment

Presa internaţională: Ce poate învăţa Iranul din Revoluţia română din decembrie 1989

Presa internaţională: Ce poate învăţa Iranul din...

Autor: Eduard Ivanovici

02.02.2020, 23:02 1764

Într-un articol de opinie, publicaţia americană POLITICO, specializată în politică internaţională şi a Statelor Unite, compară împrejurările actuale din Iran cu cele în care se găsea România înaintea evenimentelor din 1989.

Între 18 şi 20 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu a făcut ultima vizită în străinătate. Dictatorul se afla în această perioadă în capitala Iranului, Teheran. Alimentate de presa internaţională, ziarele din Iran au început să îi atace pe liderii politici din acea perioadă, însă au fost oprite rapid de către liderul suprem Ali Khamenei.

 Treizeci de ani mai târziu, Khamenei este încă la putere şi ar trebui să reflecte asupra similarităţilor dintre Iranul din 2020 şi România anului 1989, scrie POLITICO. Exact ca România deceniului al nouălea al secolului trecut, Iranul a căzut victima unui sistem mafiot care a găsit o infinitate de metode de a se îmbogăţi, în timp de restul economiei scârţâie în mod vizibil. În aceste condiţii, devine destul de incomod să fii faţa regimului, mai ales când ai 80 de ani şi sunt deja discuţii despre succesiune. Astfel, Khamenei va fi un ţap ispăşitor perfect atât pentru membrii aparatului de securitate, cât şi pentru oligarhi, ambele tabere dorind să se agaţe cu orice preţ de rezervele pe care le posedă statul.

De-a lungul anilor 1980, economia României era sub controlul total al lui Ceauşescu şi al planului fanatic al acestuia de a achita integral datoria externă a ţării. Resursele vitale erau raţionalizate, membrii securităţii fiind singurii care aveau acces asupra valutei şi produselor de import. Imediat după ce a căzut Zidul Berlinului, au realizat că singurul mod de a pune mâna pe putere este din interior. Publicaţia americană menţionează că revoluţia din 1989 poate fi interpretată ca o lovitură de stat în care marele câştigător a fost securitatea.

Păstrând proporţiile, situaţia economică a multor iranieni nu o duce astăzi mai bine faţă de cea a românilor din anii 1980. După atacul ordonat de preşedintele Donald Trump, statul este acaparat de sancţiuni, întrucât exporturile de petrol s-au redus extrem de mult, inflaţia începe să treacă peste 30 de procente, iar Fondul Monetar Internaţional estimează o contracţie economică de 9,5%.

Însă corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice, o ramură a aramatei iraniene, se află într-o poziţie privilegiată datorită controlului pe care îl deţine asupra traficului de frontieră. Poziţia în care se află le dă posibilitatea nu numai de a strecura droguri şi combustibil, ci, mai important, de a construi reţele de patronaj împreună cu şefii de fabrici care vor să evite tarifele puse pe componentele vitale.

Precum securitatea în 1989, membrii Gărzii Revoluţionare vor putea anticipa cu uşurinţă o răsturnare de situaţie. Protestele încep să se răspândească, iar sancţiunile economice sunt atât de intense, încât nu este nevoie decât de o scânteie pentru stârni haos.

Khamenei nu a mai fost niciodată sub atât de multă presiune, în condiţiile în care sute de oameni au murit în protestele din noiembrie şi regimul a minţit în legătură cu avionul doborât luna aceasta.

Când Europa de Est s-a eliberat de sub controlul comunismului, companiile vestice au început să se lanseze pe noile pieţe fără să pună întrebări etice despre cine sunt cu adevărat noii lideri ai regimurilor. În cazul Iranului, ar fi greşit să se procedeze la fel, întrucât ideea conform căreia regimul lui Khamenei va fi înlocuit de unul mai bun este mult prea optimistă şi prea puţin realistă.

Jurnalistul de la POLITICO concluzionează că înlăturarea lui Ceauşescu nu a reuşit să aibă efectele reale ale unei revoluţii şi evidenţiază faptul că mulţi români consideră că revoluţia a fost furată, adăugând că Iranul trebuie să aibă un plan prin care să prevină o răsturnare de situaţie de asemenea natură.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO