Eveniment

Premierul Viorica Dăncilă susţine că va elimina autorizaţiile de construire. „Am discutat despre stadiul implementării PNDL 1, PNDL 2, despre fonduri de dezvoltare şi investiţii şi i-am asigurat pe primari că pentru a accesa mai uşor acest fond vom elimina autorizaţia de construire.“

Premierul Viorica Dăncilă susţine că va elimina...

Autor: Iulian Anghel

22.05.2019, 00:02 1057

Viorica Dăncilă, aflată în campanie electorală la Suceava, a promis că guvernul va elimina autorizaţia de constru­ire pentru ca primarii să poată accesa mai uşor bani din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, recent creat şi alimentat cu 5 miliarde de lei.

„Am discutat despre stadiul implementării PNDL 1 (Planul Naţional de Dezvoltare Locală - n.red.), PNDL 2, despre fonduri de dezvoltare şi investiţii şi i-am asigurat pe primari că pentru a accesa mai uşor acest fond vom elimina autorizaţia de construire“, a spus premierul, potrivit Mediafax.

Autorizaţia de construire este un act eliberat de primării care conferă dreptul de a construi sau de a repara o construcţie. Premierul nu a fost precis şi nu este limpede dacă această autorizaţie va fi eliminată doar pentru autorităţile locale sau pentru toată lumea. O astfel de cerere de autorizare trebuie însoţită de o dovadă că eşti titularul terenului sau al imobilului, un certificat de urbanism, proiectul de construcţie şi multe altele. În lipsa acestei autorizaţiei de construire, practic, oricine poate face ce vrea, poate construi unde vrea, poate construi la ce nivel de regim de înăl­ţime vrea. De aceea declaraţia pre­mierului este sur­prin­zătoare. Ce a spus mai clar pre­mie­rul e că gu­ver­nul vrea ca primarii să ia mai repede bani din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI), un fond alimentat cu 5 miliarde de lei, administrat de Comi­sia Naţională de Prognoză. La începutul lunii, Comisia Naţio­nală de Strategie şi Prognoză a anunţat că pe 2 mai, a deschis sesiunea pentru depunerea formularelor de solicitare pen­tru finanţare din FDI, destinat unităţilor adminis­trativ-teritoriale, asociaţiilor de dezvoltare şi univer­si­tăţilor.

Potrivit sursei citate, cererile se analizează în ordinea înregistrării la registratura Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză şi se soluţio­nează în limita plafoa­nelor aprobate pentru 2019, de 5 mld. lei.

Banii acordaţi din acest fond sunt împrumuturi, spre deosebire de Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL I şi II), care acordă granturi. PNDL I şi II .sunt gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi acordă fonduri pentru proiecte locale. Etapa a II-a a PNDL are o finanţare de 30 de miliarde de lei. În program au fost incluse peste 7.000 de „obiective de investiţii”, potrivit ministerului de resort. În 2018 PNDL II a făcut deconturi de 2,6 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO