Eveniment

Premierul Sorin Grindeanu la Paris: Aderarea la NATO ne-a adus securitate, aderarea la UE ne-a adus creştere economică, iar aderarea la OCDE ne va aduce respectabilitate

Premierul României, Sorin Grindeanu, şi Édouard Philippe, omologul său francez

Premierul României, Sorin Grindeanu, şi Édouard Philippe, omologul său francez

Autor: Iulian Anghel

09.06.2017, 00:06 783
Aderarea României la Or­ga­nizaţia pentru Coo­pe­rare şi Dezvoltare Eco­no­mică (OCDE) va aduce ţării „respec­ta­bili­tate”, după ce aderarea aderarea la NATO i-a adus securitate, iar aderarea la UE creştere economică, a declarat premierul Sorin Grindeanu.

Prim-ministrul României a partici­pat miercuri, la Paris, la ceremonia de­dicată aderării României şi Argentinei la Agenţia pentru Energie Nucleară (NEA) din cadrul OCDE, eveniment la care au mai fost prezenţi secretarul gene­ral al Organizaţiei pentru Coope­rare şi Dezvoltare Economică, José Án­gel Gurría şi directorul general al NEA William D. Magwood. „Aderarea României la Agenţia pen­­tru Energie Nucle­ară este un pas im­por­tant pentru a atinge obiectivul de a deveni membri în OCDE. Am avut o dis­­­cuţie şi cu secre­ta­rul general al OCDE - suntem pe dru­mul cel bun. Pu­tem să ne atingem acest obiectiv extrem de important pentru ţara noastră. Am dat exemplu ăsta şi asea­ră (miercuri sea­ră - n.red.) şi am să fac o comparaţie - da­că aderarea la NATO ne-a adus nouă, Ro­mâniei, se­curitate, aderarea la UE ne-a adus pros­­peritate şi creştere e­co­­­no­mică, ade­rarea la OCDE, care re­pre­zintă o ţintă pe care o putem atinge, ne va aduce respec­tabilitate“, a declarat Grin­deanu, citat de a­genţia de presă Mediafax. El a mai spus că aderarea la OCDE reprezintă priorităţile politicii externe a României. „Suntem cu dosa­rul şi cu tot ceea ce avem de făcut foarte, foarte a­proa­pe de linia de finish, ceea ce repre­zintă o victorie şi va reprezenta o vic­torie pentru ţara noastră“, a mai spus pre­mierul român. Aderarea României la NEA înseamnă un pas înainte pentru sectorul nuclear, a mai spus Grindeanu.

Din NEA făceau parte 31 de state, iar de miercuri România şi Argentina s-au alăturat organizaţiei. Potrivit pre­mie­rului român, aderarea la orga­nizaţie este o recunoaştere a faptului că Româ­nia este o ţară dezvoltată în domeniul nuclear şi o garanţie că pe viitor va utiliza o tehnologie nucleară sigură.

OCDE este organizaţia celor mai puternice naţiuni dezvoltate din lume. Aderarea României la OCDE ar mări potenţialul economic al ţării şi i-ar oferi un acces sporit la o clasă superioară de investitori. Ministrul pentru mediul de afaceri Alexandru Petrescu a anunţat recent că România are pentru prima dată o şansă însemnată de a fi acceptată ca membru deplin în OCDE şi că Ger­ma­nia, cel mai puternic membru al UE, sprijină acest demers. „Ministerul fe­de­ral al economiei din Germania a anunţat oficial Ambasada României la Berlin că sus­ţine România pentru a deveni mem­bru deplin, ceea ce este un lucru ex­trem de important având în vedere că avem nevoie de acceptul marilor puteri eco­nomice din lume. Acum este impor­tant să obţinem acceptul Statelor Unite, al Marii Britanii şi al Franţei. Suntem mai aproape ca niciodată de acest obiectiv.“

Aderarea la OCDE este cel mai im­por­­tant proiect al României în acest mo­ment la nivelul diplomaţiei econo­mi­ce, existând un consens politic general. România are statutul de mem­bru asociat al OCDE şi din anul 2000 încearcă să devină membru cu puteri de­pline. În toamnă, va avea loc reuniunea miniştrilor economiei din ţările membre ale OCDE, unde se vor discuta solicitările de a deveni membru din partea Româ­niei, Croaţiei, Bulgariei şi Argentinei. „Din punct de vedere tehnic şi e­co­no­mic, am îndeplinit aproape toate cri­te­riile. Acum avem nevoie şi de susţi­ne­re po­­litică la nivelul principalelor pu­teri eco­­nomice“,  arăta Petrescu.

Acum chiar avem o şan­să să punctăm pozitiv, având în ve­de­re că avem şi o susţinere la nivelul con­­ducerii executive a OCDE“, arăta Petrescu.

OCDE numără 35 de ţări, fiind o organizaţie rezultată din celebrul plan Marshall, proiectul economic american prin care s-a refăcut Europa după cel de-al doilea război mondial.

Cele 35 de ţări ale OCDE, dintre care 22 din Europa, deţin 70% din puterea economică mondială.

Apartenenţa cu drepturi depline la OCDE ar permite României să-şi valo­ri­zeze mai bine potenţialul economic şi să să atragă noi investitori, inclusiv pe pia­ţa de capital, întrucât există astfel de in­vestiţii care nu merg decât spre ţările organizaţiei.

România a avut anul trecut cea mai mare creştere economică din UE – de 4,8%. În T1 2017, România a fost, de asemenea, pe primul loc în rândul ţărilor UE în privinţa creşterii economice: 5,6% ajustat. Dar, faţă de un nivel al investiiilor străine, înainte de criză, de 8-9 miliarde de euro, anual, investiţiile străine se limează acum, în medie, la 3 miliarde de euro anual. Jumătate din economia României este făcută, totuşi, de capitalul străin, prin investiţiile străine rămân esenţiale pentru viitorul ţării. Aderarea la OECD ar putea aduce din nou investiţiile străine la un nivel mult mai bun de cât azi.

Premierul Grindeanu, în cea mai importantă vizită externă de la debutul mandatului

Premierul Sorin Grindeanu a spus ieri la Paris, după întrevederea pe care a avut-o cu omologul său francez Édouard Philippe, că amândoi provin din administraţia locală şi că l-a invitat pe premierul Franţei să facă o vizită în România în perioada următoare. Prezenţa lui Grindeanu la Paris este una dintre cele mai importante vizite externe pe care le face în calitate de premier. Franţa este al cincilea investitor străin în România, cu un stoc al investiţiilor de 4,3 mld. euro, la nivelul lui 2015 (ultimele date disponibile). Schim­burile comerciale dintre cele două ţări au fost în 2016 de 7,8 mld. euro – importuri din Franţa de 3,7 mld. euro şi exporturi către Franţa de 4,1 mld. euro (prin urmare cu un excedent comercial al României de 400 mil. euro). Companiile franceze deţin în România poziţii-cheie în economie. Dacia Renault – cu o cifră de afaceri de 4,6 mld. euro – este compania-fanion a României. În telecom, Orange este numărul unu pe piaţa locală, în vreme ce BRD SocGen, cu active de aproximativ 11 mld. euro, este a treia bancă din sistem. În ultimii ani, în ciuda relaţiilor economice bune, relaţiile politice nu au excelat, iar parteneriatul strategic dintre cele două ţări este un document aproape uitat. „L-am invitat pe prim-ministrul francez să vină în România. Împărtăşim experienţe comune politice, dacă pot să le numesc aşa. Şi dânsul provine din administraţia locală. În viitorul apropiat va efectua o vizită în România tocmai pentru a întări, a consolida relaţiile româno-franceze", a declarat premierul român.

Premierul Philippe a fost primarul oraşului Le Havre, al doilea port ca importanţă al Franţei. Premierul Grindeanu a fost viceprimar al Timişoarei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO