Eveniment

Premierul Ponta a trecut Loteria în curtea Guvernului: „Aduce venituri pentru finanţarea unor obiective de interes public“

Premierul Ponta a trecut Loteria în curtea Guvernului:...

Autor: Alexandru Moise

16.10.2015, 00:00 292

Ordonanţa de urgenţă (OUG) care trece Loteria Română în subordinea Guvernului a fost publicată ieri în Monitorul Oficial, motivul Executivului pentru această mutare fiind acela că ea aduce venituri necesare finanţării unor obiective de interes public naţional şi serveşte "interesele consacrate" prin exclusivitate în domeniul jocurilor loteristice. 

Loteria a fost trecută miercuri pintr-o ordonanţă de urgenţă din subordinea Miniserului Finanţelor în cea a Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, aflat în coordonarea Secretariatului General al Guvernului. O altă justificare a caracterului “de urgenţă” al ordonanţei se referă la scăderea profitabilităţii companiei, precum şi la pericolul ca aceasta să nu mai poată funcţiona.

"Având în vedere necesitatea instituirii unor măsuri legislative privind o mai bună funcţionare a Companiei Naţionale «Loteria Română» şi alinierea la cerinţele actuale ale pieţei naţionale şi europene de jocuri de noroc, precum şi o gestionare eficientă a exclusivităţii deţinute de aceasta, cu luare în considerare a scăderii constante şi semnificative a cifrei de afaceri, se impune adoptarea în regim de urgenţă a unor măsuri cu caracter temporar, reţinându-se că în lipsa adoptării reglementărilor propuse pot apărea dificultăţi deosebite în funcţionarea pe viitor a companiei", arată ordonanţa de urgenţă.  

"Având în vedere recomandarea Comisiei Europene, prezentul act normativ aliniază România la aceste recomandări în domeniul jocurilor de noroc, în vederea coordonării unitare şi concurenţiale a tuturor jocurilor de noroc din România", este unul dintre argumentele cu care Executivul justifică caracterul de urgenţă al deciziei.

De asemenea, se precizează că au fost recomandări ale Comisiei Europene şi în ceea ce priveşte respectarea principiilor pentru protecţia consumatorilor şi a utilizatorilor de servicii de jocuri de noroc online, precum şi pentru împiedicarea minorilor să acceseze site-urile cu jocuri de noroc online.

Pe lângă necesitatea îndeplinirii recomandărilor CE, Guvernul invocă şi necesitatea reglementării activităţii Companiei Naţionale "Loteria Română", deoarece aceasta "desfăşoară o activitate de interes public naţional" şi era nevoie să se creeze un cadru organizat necesar satisfacerii "cererii naturale de joc în rândul populaţiei".

Totodată, guvernul arată că Loteria Română aduce venituri necesare finanţării unor obiective de interes public naţional şi serveşte "interesele consacrate" prin exclusivitate în domeniul jocurilor loteristice.

O altă justificare a caracterului de urgenţă al ordonanţei se referă la scăderea profitabilităţii companiei, precum şi la pericolul ca aceasta să nu mai poată funcţiona.

"Având în vedere necesitatea instituirii unor măsuri legislative privind o mai bună funcţionare a Companiei Naţionale «Loteria Română» şi alinierea la cerinţele actuale ale pieţei naţionale şi europene de jocuri de noroc, precum şi o gestionare eficientă a exclusivităţii deţinută de aceasta, cu luare în considerare a scăderii constante şi semnificative a cifrei de afaceri, se impune adoptarea în regim de urgenţă a unor măsuri cu caracter temporar, reţinându-se că în lipsa adoptării reglementărilor propuse pot apărea dificultăţi deosebite în funcţionarea pe viitor a companiei", se precizează în textul OUG.

Loteria Română va fi preluată de Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc, potrivit ordonanţei adoptate în 7 octombrie de Guvern.

Prin trecerea Companiei Naţionale Loteria Română S.A. din coordonarea Ministerului Finanţelor Publice în cea a Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc se va crea o singură structură specializată, care să gestioneze unitar şi concurenţial monopolul statului în domeniul jocurilor de noroc tradiţionale şi la distanţă, se menţiona într-un comunicat de presă al Executivului.

Pentru o perioadă tranzitorie de maximum patru ani de la intrarea în vigoare a actului normativ adoptat miercuri va exista posibilitatea gestionării exclusivităţii în domeniul jocurilor de noroc exploatate de C.N. Loteria Română S.A. de către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc, autoritate de specialitate, în domeniul jocurilor de noroc.

De asemenea, Loteria Română se va reorganiza conform principiilor de guvernanţă corporativă, sens în care se va institui într-o perioadă de doi ani, după evaluarea şi analizarea activităţii companiei, o conducere corporativă de tip dualist, recrutată conform prevederilor legale în vigoare (OUG nr. 109/2011), cu stabilirea unor criterii de performanţă şi alegerea celor mai bune soluţii pentru exploatarea exclusivităţii de care dispune, precum a şi celorlalte produse şi servicii existente în piaţa concurenţială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO