Eveniment

Premierul Nicolae Ciucă: Mai multe centrale vor trece de la lignit la gaze naturale, vom încuraja finalizarea investiţiilor în noi hidrocentrale şi realizarea unor noi capacităţi de producere a energiei din surse eoliene şi solare. Vom finanţa IMM-urile şi HoReCa pentru instalarea de panouri fotovoltaice

ZF/Liberty Steel „Industria românească: Investiţii pentru un viitor verde”

Premierul Nicolae Ciucă: Mai multe centrale vor trece de...

Autor: Alex Ciutacu

25.01.2022, 09:07 511

Guvernul va încuraja tranziţia energetică şi va încerca să sprijine companiile, industria şi economia să treacă înspre un viitor „verde”, a anunţat premierul Nicolae Ciucă, într-un mesaj transmis către ZF cu ocazia conferinţei ZF/Liberty Steel „Industria românească: Investiţii pentru un viitor verde”.

„Mai multe centrale energetice vor trece de la lignit la gaze naturale pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon, vom încuraja finalizarea investiţiilor aflate în stadiu avansat de execuţie şi construcţia de noi hidrocentrale, precum şi realizarea unor capacităţi de producere a energiei electrice din surse eoliene onshore şi offshore, dar şi din surse solare. Un sprijin consistent va fi acordat producătorilor de componente necesare implementării noilor soluţii prietenoase cu mediul”, a declarat Ciucă.

El a mai spus că Executivul va încuraja extinderea reţelei de gaze şi va lansa o schemă de ajutor de minimis pentru a finanţa IMM-urile şi firmele din HoReCa pentru a-şi instala sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică.

Mai jos, mesajul integral transmis de premierul Nicolae Ciucă către ZF:

„Doamnelor şi domnilor,

Vă mulţumesc pentru invitaţie şi vă felicit pentru organizarea acestei conferinţe cu o temă atât de importantă, aflată astăzi pe agenda tuturor factorilor responsabili.

Pentru guvernul pe care îl conduc, industria verde reprezintă cu mult mai mult decât eficienţă energetică, fiind calea de urmat spre un viitor curat şi pentru încurajarea unei mentalităţi investiţionale care să susţină acest viitor.

Avem anul acesta un buget echilibrat, responsabil şi realist, care va contribui la consolidarea economiei naţionale pe termen mediu şi lung, valorificând resursele financiare oferite de Uniunea Europeană. Prin politicile fiscale şi bugetare ale Executivului, ne propunem să menţinem creşterea economică la un nivel de peste 4%-5%. În 2022 avem cea mai mare alocare pentru investiţii din ultimii 32 de ani: peste 88 de miliarde de lei, adică dublul sumei investiţiilor realizate în România în anul 2019.

Avem o susţinere consistentă din partea Uniunii Europene prin cele aproape 30 de miliarde de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Peste 57 de procente din fondurile alocate sunt destinate tranziţiei spre o economie verde.

Stimaţi invitaţi,

În ultima perioadă resimţim şi în România efectele schimbărilor climatice. Seceta, ploile torenţiale, inundaţiile, fenomenele meteorologice extreme şi temperaturile foarte ridicate au devenit tot mai frecvente în ultimii ani. Încetinirea acestor schimbări se face prin mentalităţi noi şi prin abordări economice noi.

Obiectivul nostru pe termen lung este să tindem spre o economie circulară, sustenabilă şi prietenoasă cu mediul înconjurător. Iar o asemenea economie verde se bazează pe o industrie verde. De aceea, politicile publice trebuie să vină în susţinerea industriilor sustenabile, pentru că tranziţia spre un nou tip de economie înseamnă tranziţia spre noi oportunităţi de creştere pentru industriile actuale, accesul la acestea fiind facilitat, fireşte, de politicile guvernamentale.

Ne-am asumat obiective ambiţioase în domeniul tranziţiei ecologice şi vom realiza numeroase schimbări în domeniul energetic din România prin finanţarea unor proiecte care pot aduce mari investiţii în ţara noastră în următorii ani.

Mai multe centrale energetice vor trece de la lignit la gaze naturale pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon, vom încuraja finalizarea investiţiilor aflate în stadiu avansat de execuţie şi construcţia de noi hidrocentrale, precum şi realizarea unor capacităţi de producere a energiei electrice din surse eoliene onshore şi offshore, dar şi din surse solare. Un sprijin consistent va fi acordat producătorilor de componente necesare implementării noilor soluţii prietenoase cu mediul.

Pentru utilizarea  gazului natural ca soluţie tranzitorie în ansamblul celor destinate protecţiei mediului, vom încuraja extinderea reţelei. Astfel, vom reduce tăierea pădurilor în scopul încălzirii gospodăriilor cu lemne de foc. De asemenea, printr-o schemă de ajutor de minimis vom finanţa întreprinderile mici şi mijlocii şi domeniul HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică.

Acestea sunt doar câteva exemple de schimbări de abordare ale executivului României care, suplimentar faţă de toate aceste măsuri, va pune accent pe cercetarea în domeniul decarbonizării industriale şi pe dezvoltarea tehnologiilor şi a unei industrii aferente hidrogenului.

În noul context european determinat de Green Deal, România s-a angajat să caute să ecologizeze industriile existente şi să sprijine inovaţiile tehnologice şi noile industrii care ajută la reducerea impactului asupra mediului.

Ne-am asumat implementarea unor măsuri pe termen scurt, mediu şi lung care vizează eficienţa energetică privind atât producţia, cât şi consumul de energie, producerea de energie din surse regenerabile, reducerea emisiilor din transporturi şi utilizarea tehnologiilor performante în industrie.

Vă asigur că executivul pe care îl conduc va face toate eforturile pentru a atinge obiectivele care să ne conducă spre un viitor curat, cu o economie verde şi vă cer sprijinul pentru îndeplinirea acestor deziderate, menite să lase generaţiilor următoare perspectiva unui viitor mai bun. Aveţi în Guvernul României un partener în tranziţia spre o economie verde!

Vă mulţumesc!”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO