Caută doar în titlu
Eveniment

Premierul Ludovic Orban, în urma deciziei CCR: Ca un fir roşu, de câţiva ani, Curtea Constituţională a României afectează atribuţiile constituţionale ale preşedintelui

Premierul interimar, Ludovic Orban, a spus, luni, după decizia CCR, că, precum un „fir roşu”, de câţiva ani, Curtea Constituţională, prin deciziile pe care le ia, afectează atribuţiile constituţionale ale preşedintelui, sugerând un partizanat între CCR şi PSD.

„Nu există nicio prevedere constituţională care îl împiedică pe preşedintele României să nominalizeze un candidat de premier cum sunt eu. De o bună bucată de vreme aproape orice conflict juridic sau orice sesizare a CCR a fost tratată de CCR de pe poziţii partizane, dându-se satisfacţie PSD, fie preşedinţilor celor două Camere care au invocat conflicte juridice de natură constituţională. Nu putem să nu vedem un partizanat al CCR”, a afirmat Ludovic Orban.

Premierul interimar a mai spus că nu poate să înţeleagă pe ce text constituţional se bazează decizia de luni a CCR.

„În cuprinsul comunicării, CCR se contrazice. Invocă o decizie a CCR privitoare la un proiect de reviziunre a Constituţie, din 2014, uitând că a statuat CCR faptul că acele pronunţări ale CCR privitoare la iniţiative de revizuire a Constituţiei care nu au fost materializate, adoptate, nu pot face parte din jurisprudenţa CCR. (...) E clar că deciziile CCR afectează atribuţiile constituţionale ale preşedintelui României. Preşedintele e persoana publică cu cea mai mare legitimitate în arhitectura statului român, deoarece e ales cu 50% plus 1 la vot. Ca un fir roşu, de câţiva ani, CCR prin deciziile pe care le ia afectează atribnuţiile constituţionale ale preşedintelui. Dacă citiţi Constituţia, veţi vedea că preşedintele nu e constrâns să numească un premier. Că există o procedură constituţională care e foarte bine stabilită. Doar dacă e un partid care deţine 50% plus 1 abia atunci preşedintele trebuie să numească un premier de la acel partid”, a adăugat Orban.

Curtea Constituţională a stabilit, luni, cu majoritate de voturi, că există conflict juridic de natură constituţională între Preşedinţie şi Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcţia de premier de către şeful statului Klaus Iohannis.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.