Eveniment

Premierul Florin Cîţu: Revenirea la un deficit bugetar sub 3% în 2024, acceptată de Comisia Europeană

Premierul Florin Cîţu: Revenirea la un deficit bugetar...

Autor: Gabriel Pecheanu

02.06.2021, 16:13 68

Revenirea deficitului bugetar sub 3% în 2024 a fost acceptată ca strategie principală de Comisia Europeană, anunţă premierul Florin Cîţu: „Există încrederea în ceea ce am spus că facem”.

„Cei de la Comisia Europeană au publicat recomandările referitoare la deficitul excesiv pentru România. Sunt foarte bucuros să vă anunţ că strategia noastră fiscal-bugetară, cu revenirea deficitului bugetar sub 3% în 2024, a fost acceptată ca strategie principală”, anunţă Florin Cîţu.

Premierul spune că guvernul pe care îl conduce se bucură de încrederea oficialilor europeni.

„Există încrederea în ceea ce am spus că facem, reformele pe care le vom face în perioada următoare. Deci scăderea deficitului este acceptată de Comisia Europeană”, conchide Cîţu.

Guvernul şi-a bugetat un deficit de 80 mld. lei în 2021, adică 7,16% din PIB, în scădere cu peste 20 mld. lei sau aproape 3 puncte procentuale faţă de cât a fost în 2020, ca pondere în PIB.

În primele patru luni din aceste an, deficitul a ajuns la 1,8% din PIB, cu 0,73 puncte sub nivelul din mai 2020, pe fondul efectului de bază redus aferent perioadei martie-aprilie a anului trecut, când s-au adoptat măsuri fiscale menite să sprijine contribuabilii în contextul pandemiei (preponderent amânarea termenului de plată a obligaţiilor fiscale), cât şi recuperării parţiale a unor categorii de venituri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO