Eveniment

Premierul Florin Cîţu este mulţumit că opinia Consiliului Fiscal este favorabilă, dar critică poziţia Consiliului Economic şi Social, de la care a primit negativ.”Un consiliu politic, cu membri plătiţi din bani publici, dar fără vreun fel de răspundere pentru votul lor”

Premierul Florin Cîţu este mulţumit că opinia...

Autor: Roxana Rosu

18.02.2021, 16:53 97

Premierul Florin Cîţu este mulţumit că opinia Consiliului Fiscal este favorabilă în privinţa bugetului pe 2021 elaborat de Ministerul de Finanţe, dar critică poziţia Consiliului Economic şi Social, de la care a primit astăzi aviz negativ, spunând că acesta este un consiliu politic, cu membri plătiţi din bani publici, dar fără vreun fel de răspundere pentru votul lor.

Consilul Fiscal consideră că România are, în acest an, un buget credibil care menţine în plan principal investiţiile. Acesta este avizul profesioniştilor. Astăzi, însă, bugetul a fost şi la Consiliul Economic şi Social pentru avizare. Un consiliu politic, cu membri plătiţi din bani publici, dar fără vreun fel de răspundere pentru votul lor. Trebuie să ştiţi şi acest adevăr. Cum credeţi că o să fie avizul acestui consiliu politic? Vreau să comparaţi avizul de azi cu avizele date bugetelor care au distrus România în perioada 2017-2019”, a scris Cîţu pe pagina lui de Facebok.

Consiliul Fiscal a arătat într-o analiză a legii bugetului pe 2021 că este de acord cu mare parte din estimările Ministerului de Finanţe privind evoluţia economiei pe care se bazează construcţia bugetului de stat pe 2021, dar emite prognoze diferite în cazul deficitului bugetar din 2020 şi atrage atenţia asupra unor factori de risc, inclusiv nivelul redus la veniturilor bugetare.

Analiştii apreciază însă drept fezabilă atingerea ţintei de deficit bugetar în anul 2021, atât potrivit metodologiei cash, cât şi europene.

Proiectul de buget a fost pus în dezbatere publică săptămâna trecută şi prognozează o creştere economică de 4,3% în 2021, PIB de 1116 miliarde lei şi deficit bugetar de 7,16%. Ve­niturile bugetului de stat sunt prognozate să creas­că cu 13%, iar chel­tuielile cu 5%, în con­diţiile în care PIB-ul nominal creşte cu 7%.

Insitutul Naţional de Statistică a publicat în urmă cu două zile datele pe T4/2020, indicând o creştere de 5,3% a PIB faţă de T3. În urma datelor favorabile de la finele anului trecut analiştii şi-au îmbunătăţit prognoa pe 2021, estimând chiar o creştere economică de peste 5%, faţă de 4,3% cât menţionează Guvernul în proiectul de buget.

Consiliul Economic şi Social (CES) a dat astăzi aviz negative pentru legea plafoanelor şi proiectul de lege privind bugetul de stat, dar şi pentru  ordonanţa de urgenţă trimisă de Guvern privind neacordarea de vouchere de vacanţă, îngheţarea punctului de pensie în 2021 şi eliminarea transportului gratuit pentru studenţi  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO