Eveniment

Premierul Florin Ciţu a învins: Guvernul a adoptat OUG care prevede menţinerea punctului de pensie şi eliminarea unor sporuri, dar şi anularea gratuităţii transportului feroviar pentru studenţi

Premierul Florin Ciţu a învins: Guvernul a adoptat OUG...

Autor: Mediafax

18.02.2021, 18:29 11161

Guvernul a adoptat joi o ordonanţă de urgenţă care prevede menţinerea punctului de pensie la 1.442 de lei în 2021, neacordarea voucherelor de vacanţă, eliminarea unor sporuri şi tarifele de transport reduse cu 50% pentru studenţi.

Actul normativ era necesar pentru adoptarea bugetului pentru acest an, care va avea loc vineri, ântr-o şedinţă de Guvern, a anunţat premierul Florin Cîţu la încheierea şedinţei.

Prim-ministrul a precizat că bugetul nu va suferi modificări la nivelul deficitului, dar a admis posibilitatea apariţiei unor schimbări la Ministerul Dezvoltării, pentru CNI şi ONDL.

În context, Cîţu a remarat avizul negativ primit de proiectul de buget de la Consiliul Economic şi Social, subliniind că „bugete care au distrus România” au primit aviz pozitiv, iar acest buget, care a fost primit pozitiv de la profesionişti, a avut aviz negativ.

Conform OUG adoptate, în anul 2021 valoarea punctului de pensie se va menţine la nivelul de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 135/2020, iar începând cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se va majora cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

În anul 2021, autorităţile şi instituţiile publice nu acordă vouchere de vacanţă.

Actul normativ stabileşte abrogarea prevederilor legale prin care a fost instituit sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, cu excepţia prefectului şi subprefectului.

Studenţii în vârstă de până la 26 de ani beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, cu metroul, precum şi pentru transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a şi transport intern naval. Articolul de lege care acorda gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a va fi abrogat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO