Eveniment

Premierul despre restructurare: Avem prim-ministru, guvern, coaliţie, mergem înainte

Preşedintele Traian Băsescu (dreapta) şi premierul Emil Boc s-au întâlnit ieri la Palatul Cotroceni, fără ca agenda să fie făcută publică, dar membrii PDL au speculat că o temă de discuţie a fost remanierea guvernamentală

Numele miniştrilor care fac obiectul speculaţiilor referitoare la remanierea guvernamentală fac parte din „lotul“ noilor veniţi la Palatul Victoria în toamna trecută şi, cu toţii, provin din rândurile membrilor PDL ai Parlamentului

Autor: Iulian Anghel

24.05.2011, 23:56 373

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc s-au întâlnitieri la Palatul Cotroceni, fără ca agenda să fie făcută publică, învreme ce la reuniunea grupurilor parlamentare ale PDL au circulatzvonuri despre un iminent anunţ privind schim­bările din Guvern cear fi urmat să fie făcut de premier, fără însă ca acesta săvină.

La câteva ore după întâlnirea cu şeful statului premierul ainfirmat iminenţa restructurării: România are un guvern cu unprim-ministru, iar coali­ţia este stabilă, deci lucrurile merg maideparte.

Limpezirea apelor este cu atât mai presantă în PDL cu câtmodificările la nivel guvernamental au fost anticipate chiar dininteriorul formaţiunii, fiind alimentate de declaraţii succesiveale preşedintelui Traian Băsescu care, în iarnă, viza chiarschimbarea primului-ministru şi înlocuirea lui cu un tehnocrat.

Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelorÎn vizor ar fiacum ministrul finanţelor Gheorghe Ialomiţianu, ministrul economieiIoan Ariton, ministrul agriculturii Valeriu Tabără şi ministrulcomunicaţiilor Valerian Vreme.

Scandalul de la Ministerul de Interne soldat cu demiterea şiapoi cu reţinerea sub acuzaţia de corupţie de către DNA a număruluidoi din minister, secretarul general Laurenţiu Mironescu, ar puteapune sub semnul întrebării şi fotoliul titularului portofoliuluiTraian Igaş.

La cele de mai sus se adaugă faptul că de peste o lună de zilefotoliul de ministru al muncii rămâne neocupat. Premierul nu maipoate rămâne interimar la acest ultim minister multă vreme,întrucât legea nu permite un interimat mai mare de 45 de zile, iarBotiş a demisionat la 20 aprilie.

Problema schimbării premierului a căpătat, în ultima vreme,valenţe noi. O eventuală demisie a premierului ar antrena cădereaGuvernului şi obligativitatea formării unei echipe care să cearăvotul de încredere al Parlamentului care necesită, obligatoriu, 236de voturi "pentru", voturi pe care coaliţia nu se mai poate baza,deşi, teoretic, le are. De aceea se caută o nouă strategie.

In Ariton, ministrul economieiEzitările partidului deguvernământ pe care cei din PDL le consideră drept o afacereinternă au însă şi repercusiuni pe ansamblul economiei.

În aprilie România a ratat oportunitatea de a ieşi pe pieţeleexterne cu o emisiune de obligaţiuni de 1 mld. euro: CDS-urile erajos, BCE nu crescuse dobânda de referinţă, iar România, chiar dacănu avea nevoie urgentă de bani, se putea împrumuta la un costieftin, având în vedere vârfurile de plată viitoare. Însă aceastăinsecuritate politică - îl schimbă, nu-l schimbă pe pe premier - ablocat posibilul demers.

Limpezimea politică promisă după 14 mai (realegerea lui Boc) setot amână, deocamdată.

PDL admite că este nevoie de un suflu nou, iar ministerele pecare se concentrează sunt cele care îi au ca titulari chiar pe uniiminiştri veniţi în Guvern la ultima remaniere din septembrietrecut, când între partid şi preşedintele Traian Băsescu a avut loco primă ciocnire legată de formula de guvernare - parlamentarii PDLimpunându-şi titularii de portofolii dintre membrii săi.

Valeriu Tabără, ministrul agriculturiiAcum însuşipreşedintele pare să-şi fi schimbat perspectiva. La câteva ziledupă alegerea lui Emil Boc în fruntea PDL, preşedintele a susţinutcă începerea unei lungi dezbateri despre remaniere ar duce lainstabilitate, iar cuvântul de ordine este stabilitatea. Întrebatrecent de o ziaristă cum comentează faptul că Ioan Ariton nu afăcut nicio conferinţă de presă de la preluarea mandatului (de fapta făcut una în momentul în care a preluat portofoliul), şefulstatului a răspuns peste umăr în vreme ce cobora scările: Şi-afăcut treaba în relaţia cu FMI! Dacă Ariton şi-a făcut treaba înrelaţia cu FMI, ar putea însemna că şi ministrul finanţelorGheorghe Ialomiţianu, care s-a remarcat de la preluarea mandatuluimai mult prin tăceri sau ieşiri imprecise în lumina reflectoarelor,şi-a făcut-o. Rămâne însă ca partidul să "evalueze", după cum arspune liderul PDL Mircea Toader.

Valerian Vreme, ministrul comunicaţiilorO eventualăplecare a premierului pentru a aduce un suflu nou guvernării nueste exclusă de toţi pdl-iştii, doar că vocile celor care sugereazăasta - de pildă deputatul Raluca Turcan - nu se mai regăsesc înechipa lui Emil Boc.

Liderii PDL afirmă public că o remaniere în acest moment nu esteoportună, dar discută despre ea în spatele uşilor închise.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO