Eveniment

Premierul cere o rezervă naţională cu toate medicamentele pentru cazuri de urgenţă

Ungureanu cere o rezervă naţională cu toate medicamentele pentru cazuri de urgenţă

Foto: Shutterstock

Autor: Mediafax

23.02.2012, 16:24 249

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut Ministerului Sănătăţii ca, în interval de o săptămână, să îi prezinte o analiză privind constituirea unei rezerve naţionale care să includă toate medicamentele pentru situaţii de urgenţă, au declarat agenţiei Mediafax surse guvernamentale.

Solicitarea a fost formulată în şedinţa specială de joi a Guvernului.

Această rezervă ar permite evitarea unor probleme similare celor apărute cu tratamentul pacienţilor oncologici.

"Premierul a cerut ca, în interval de o săptămâni, să i se prezinte o analiză privind cadrul legal aferent constituirii unei rezerve naţionale a medicamentelor necesare pentru situaţii de urgenţă.

În prezent, există o astfel de rezervă, dar numai pentru cazuri excepţionale, care nu se referă şi la lipsa unor stocuri de medicamente din spitale", au arătat sursele.

Guvernul a alocat, din Fondul de rezervă, o sumă totală de 750.000 lei pentru achiziţionarea în regim de urgenţă a medicamentelor morfinice necesare tratamentului pacienţilor oncologici, au declarat anterior surse oficiale.

Preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă, a declarat, miercuri că Mundipharma, companie care asigură analgezice opioide (morfina) în România, este într-un proces de restructurare a modelului de activitate şi prezenţă pe piaţă, dar a asigurat că acest lucru nu va afecta livrarea produselor lor.

"CNAS îşi exprimă regretul pentru dificultăţile întâmpinate de unii pacienţi în asigurarea tratamentului recomandat. Deficitul de analgezice opioide anunţat şi larg dezbătut în mass-media a fost clarificat în întregime de reprezentaţa pentru România a firmei producătoare, care afirmă că este într-un proces de restructurare a modelului de activitate şi prezenţă pe piaţă, dar care nu va afecta prezenţa medicamentelor din portofoliu pe piaţa Românească", a spus preşedintele CNAS.

Potrivit lui Duţă, din scrisoarea pe care firma elveţiană a trimis-o la CNAS reiese că în prezent există comenzi şi/sau importuri în derulare cu toţi distribuitorii companiei, pentru toate produsele înregistrate şi "în cantităţi suficiente pentru a deservi necesarul de piaţă".

Într-un comunicat al CNAS se susţine totodată că Programul Naţional de Oncologie are asigurată finanţarea ritmică şi continuă pentru acest an, cu valori similare ale anului anterior.

Peste 10.000 de bolnavi sunt înregistraţi în Registru în ianuarie.

Compania elveţiană anunţa recent, într-un comunicat, că decizia restructurării "s-a bazat pe înăsprirea considerabilă" a condiţiilor de desfăşurare a activităţii pe piaţa farmaceutică românească, pe creşterea considerabila a expunerii la riscuri financiare, precum şi pe creşterea considerată insuportabilă a nivelului de taxare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO