Eveniment

Premierul Boc vrea sa relanseze economia prin anularea CAS pentru angajarea somerilor si moratoriu pentru plata principalului la credite. Ce sanse de aplicare au cele doua masuri?

Premierul Boc vrea sa relanseze economia prin anularea CAS pentru angajarea somerilor si moratoriu pentru plata principalului la credite. Ce sanse de aplicare au cele doua masuri?
23.12.2009, 23:45 18

Guvernul PD-L - UDMR va prelua propunerea PSD privind moratoriulpentru plata principalului la creditele acordate in cazulIMM-urilor, firmele urmand ca timp de un an sa nu plateasca decatdobanzile aferente creditelor, a anuntat noul sef al Executivului,Emil Boc, in timpul sedintei de investitura de ieri.
El a propus de asemenea scutirea de la plata contributiilor deasigurari sociale, pentru un anumit interval din 2010, firmelorcare angajeaza someri.
Emil Boc a sustinut ca va incerca sa reduca si cota unica deimpozitare (o idee a presedintelui liberal Crin Antonescu) daca iiva permite mersul economiei.
Ce spun oamenii de afaceri despre masurile anuntate de premier?"Sunt masuri constructive pentru mediul de afaceri care vin, ce edrept, cam tarziu. Scutirea temporara de la plata contributiilorsociale va stimula sistemul de angajare, mai ales ca se mentinecota unica. Doar ca firmele care vor angaja vor trebui sa gaseascasomeri calificati pentru job-urile pe care le vor crea. Firmanoastra intentioneaza sa angajeze 2-3 oameni pe vanzari anulviitor, in conditiile in care in prezent avem 16 angajati. Pentrucei care iau credite amanarea de la plata principalului este omasura buna pe care ar putea sa o adopte guvernul. Daca s-ar da sicredite ar fi si mai bine", spune Dragos Popescu, manager generalal Concept Hotels, companie care furnizeaza solutii profesionale siconsultanta pentru dotarea hotelurilor, restaurantelor si acentrelor de afaceri. "Este o masura ceva mai concreta decat ce s-afacut pana acum pentru piata muncii. Pe de alta parte, aproapenimeni nu face angajari in prezent. Sunt masuri si declaratiifrumoase, dar piata nu are capacitate sa absoarba personaluldisponibilizat. Guvernul ar trebui sa miste economia, asta artrebui sa faca, astfel incat noi, companiile, sa avem mai mult delucru si sa avem motive sa cream noi locuri de munca. Abia atuncivor avea efect masurile sociale de acest gen", spune Ana Glavce, HRmanager al companiei cu activitati de curierat TNT Romania, careare aproximativ 400 de angajati.
"Masura aceasta trebuie discutata mai intai cu Asociatia Romana aBancilor pentru ca acolo trebuie gasita solutia. Iar in ce masuraea este viabila ar trebui sa ne spuna firmele care au credite,pentru ca este foarte greu sa te pronunti din afara", a spus siMugur Stet, purtatorul de cuvant al Bancii Nationale. "BNR ii vareveni partea privind normele de aplicare, dar aceasta dupa ce vafi gasita o solutie comuna. Insa si la discutiile dintre bancilecomerciale, firme si Executiv vor participa, cu siguranta,specialisti din Banca Nationala."
Noul Guvern al lui Boc a primit ieri 276 de voturi pentru si 135impotriva, aritmetica aratand ca ministrii au beneficiat de 40 devoturi in plus de la Opozitie.
Cei 17 membri ai cabinetului au depus ieri juramantul in fatapresedintelui Traian Basescu, iar seara au tinut sedinta de guvernin care urma sa aprobe bugetul de stat si sa treaca hotararileprivind reorganizarea ministerelor.
Este pentru a doua oara cand Emil Boc trece de testul Parlamentuluila votul de investitura. In urma cu un an el a primit voturile aaproape 70% din parlamentari la investitura guvernului PD-L-PSD,dar a fost demis in 13 octombrie, dupa plecarea social-democratilordin Guvern. In aceste doua luni, in care atentia s-a concentrat pebatalia electorala fara precedent pentru functia de presedinte alRomaniei, castigata in 6 decembrie de Traian Basescu, Emil Boc siministrii PD-L au asigurat interimatul Executivului, fara a puteaemite legi sau ordonante de urgenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO