Eveniment

Premieră: UE va deveni acţionar în startup-uri pentru prima dată în istorie, prin lansarea unui fond de 3 miliarde de euro care va investi în tehnologie

Premieră: UE va deveni acţionar în startup-uri pentru...

Autor: Alex Ciutacu

06.01.2021, 13:28 1961

Uniunea Europeană va deveni acţionar direct în startup-uri de tehnologie pentru prima dată în istorie, în contextul în care va fi creat unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii din Europa, conform Bloomberg.

European Innovation Council Fund va veni cu un buget de circa 3 miliarde de euro, iar rolul acestuia este de umple un gol din ecosistemul de finanţare şi de a le da şansa startup-urilor de tehnologie să îşi dimensioneze ideile la un nivel comercial pentru a concura mai uşor cu startup-urile din SUA şi Asia.

Fondul va finanţa printr-o combinaţie de granturi şi prin intrarea ca investitor în startup-uri aflate în early-stage din domenii precum sănătate, sustenabilitate şi metode avansate de producţie. Deţinerile pe care le va prelua UE vor varia între 10% şi 25% din companie, iar tichetul de investiţii poate ajunge şi până la 15 milioane de euro.

În mod obişnuit, firmele de venture capital au în Europa fonduri de investiţii de dimensiuni mai mici, în comparaţie cu piaţa americană, iar investitorii îşi asumă mai puţine riscuri, a observat Uniunea Europeană. De asemenea, fondurile de investiţii au un orizont de timp definit în care trebuie să genereze profit pentru investitorii săi.

Prin finanţarea directă a descoperirilor ştiinţifice până în punctul în care devin viabile pentru investitorii tradiţionali, UE îşi propune să absoarbă riscul investiţiilor, ceea ce va atrage în timp şi alţi investitori în aceste proiecte.

În prezent, UE toarnă bani în companiile de tehnologie prin intermediul granturilor oferite de Comisia Europeană şi prin Fondul European de Investiţii, care finanţează şi fonduri de investiţii de tip venture capital.

Prima investiţie a noului fond UE s-a concretizat printr-o rundă de finanţare de 15 milioane de euro pentru startup-ul francez CorWave, care dezvoltă un device pentru cei care se confruntă cu probleme cardiace.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO